Tévhitek a mellrákkal kapcsolatban

Sokan tévesen hiszik azt, hogy a 40 év alatti nőknél is kellene mammográfiás szűrővizsgálatot végezni, és csupán a kapzsi biztosítók gátolják meg őket ebben.

Az igazság ellenben az, hogy, a mammográfia fiatalabb nők esetében hatástalan, ugyanis az ő emlőszövetük sűrűbb és a felvétel túl fehér lesz, amiben nem lehet észrevenni a szintén fehér daganatot – emiatt nem ajánlják az orvosok ezt a vizsgálatot a fiatalabb korosztálynál. Ám ahogy idősödnek a nők, az emlőszövetük ritkul és szürke színű lesz a felvételen, így könnyebb lesz azonosítani a fehér daganatot. Ha a családban már előfordult a mellrák, és a nők aggódnak, korábban is elkezdhetik a szűrést, ebben az esetben azonban csak a digitális mammográfia lehet hatékonyabb a hagyományos mammográfiánál képest.

Öt újabb tévhit a mellrákkal kapcsolatban:

  • Korábban a családban sosem fordult elő, tehát nekem sem lesz.

„Ez nem igaz.”- közölte Dr. Marisa Weiss onkológus és a breastcancer.org igazgatója. Ugyan magasabb a kockázata az olyan nőknek, akik családjában korábban már előfordult a daganat, de kialakulásában közrejárszanak még környezeti tényezők, alkoholfogyasztás, dohányzás, gyógyszerek és diéták is. Ráadásul nem csupán az anyai oldalról, hanem az apai oldalról is örökölhető a mellrákra való hajlam.

  • Mellrákom van, tehát mastectomiát (emlőeltávolítást) kell elvégezni rajtam ahhoz, hogy megálljon a daganat terjedése és hogy újból ki ne alakuljon.

A mellrákkal diagnosztizáltak csupán kis hányadánál kell valóban elvégezni a mastectomiát Dr. Zuckerman szerint. „Sok nőnél el sem kellett volna végezni az emlőeltávolító műtétet. Ez sajnos testileg és lelkileg is nyomot hagy a nőkön.”

Az emlőrákban szenvedő nők 75 százalékánál nem kell elvégezni ezt a műtétet. A 0, 1 vagy 2-es stádiumú emlőrák jól reagál a kezelésre, ami a daganatos csomó műtéti eltávolításából, besugárzásból és kemoterápiából állhat.

„A korai stádiumú emlőrák esetében nincs szükség mastectomiára, és ez legtöbbször jól reagál a kemoterápiás kezelésre. A csomó eltávolításá után sugárkezelésre van szükség, és ebben van a különbség. A mastectomia után nem kell besugárzás.”- közölte Dr. Zuckerman.

  • A fiatalabb nők ugyanolyan eséllyel lehetnek emlőrákosok, mint az idősebb korosztály.

Ez Weiss és Zuckermann doktorok szerint sem igaz. A legveszélyeztetettebb korosztályt az 50 év feletti nők képezik.

„30 éves kor alatt ritkán fordul elő. Sajnos a média főként a fiatal korosztályra fókuszál, hisz ekkor tűnik a legrémesebbnek ez a betegség. Ám evvel csak azt érik el, hogy a fiatal nők rettegnek attól, hogy emlőrákjuk lesz, míg az ötvenes éveikben járók nem is gondolnak a dologra – pedig pont a fordítottja igaz.”

Abból a 200 000 nőből, akinél emlőrákot fognak jövőre diagnosztizálni, a fele 61 év feletti lesz Dr. Weiss szerint. 45 000 nő pedig 40 év alatti, ami egy alacsony százalék az összes mellrákoshoz képest.

  • A mellrák halálos.

A mellrák önmagában nem halálos. Attól válhat azzá, ha áttéteket képez a szervezet más részein, bekerül a nyirokcsomókba, a tüdőbe vagy egyéb szervekbe.

Ha bejut a véráramba vagy a csontokba, akkor akár halált is okozhat. Ez a rák áttétképződésének kockázata. Ez azt jelenti, hogy terjed a daganat, és ha eléri a nyirokcsomókat, kontrollálhatatlanná válhat.

A korai azonosítás a legjobb mód a daganat terjedésének megelőzésére.

  • A férfiaknak nem lehet mellrákjuk.

Ez biztosan nem igaz. A férfiaknál ugyanúgy kialakulhat.

Az American Cancer Society (Amerikai Rákszövetség) számításai szerint ebben az évben a féfiak körében az előrehaladott emlőrák kb. 2 030 új esetét fogják diagnosztizálni, és kb. 450 férfi fog mellrákban elhunyni.

A nők körében százszor gyakoribb a mellrák és ha egy nő apjának mellrákja volt, ugyanolyan magas lesz a betegség kialakulásának esélye, mintha az anyja lett volna a beteg.