Tesztelik a fénylő agydaganat nevű módszert

A most kezdődő vizsgálatba 60 beteget vontak be, akik az egyik legagresszívebb daganatformában, a glioblasztóma nevű tumorban szenvednek. A glioblasztóma az agy gliasejtjeiből indul ki, melyek normális esetben az idegsejtek környezetének kialakításában játszanak szerepet. A betegek átlagos túlélése a diagnózis felállítását követően mindössze 15 hónap.

Egyes daganatok esetén (például vastagbélrák) az idegenszövet élesen elkülönül környezetétől, ezáltal az elváltozás szélesen az épben eltávolítható. Sajnos azonban az agyi operációk esetén ilyen precizitásra jelenleg nincs lehetőség. Ráadásul az épben való eltávolítás a beteg számára funkcióvesztéssel jár, emiatt annak minimalizálására kell törekedni. Dr. Colin Watts és a Cambridge-i Egyetem munkatársai a jelölőmódszer segítségével azt szeretnék elérni, hogy megjavuljon a betegek életkilátása.

A módszer első lépése az UV-fényben láthatóvá váló daganat eltávolításából áll, majd annak helyére kis, kemoterápiás szerrel átitatott lapkát helyeznek – így biztosítva a benn maradt mikroszkopikus gócok pusztulását. Ez megoldhatná azt a régóta ismert problémát, miszerint a normál esetben az idegszövetet védő vér-agy gát megakadályozza a szer daganatsejtekhez való eljutását. Ráadásul a közvetlenül a daganatszövetbe juttatott kezelés magasabb koncentrációkat enged alkalmazni anélkül, hogy a mellékhatások fokozódásával kelljen számolni.