Testmozgással a rák ellen

”A rák megelőzhető, és sok daganatos betegség elkerülhető” – nyilatkozta Eduardo Cazap, a  Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) elnöke, a Global Recommendations on Physical Activity for Health címen kiadott új ajánlások egyik szerzője.

A UICC és a WHO szakértői a kutatások alapján úgy becsülik, hogy az emlő- és vastagbélrákos esetek mintegy 25 százaléka testmozgással megelőzhető lenne, és a mozgás más daganatos betegségeket is befolyásolhat.

”A szükséges testmozgás adagja heti 150 perc” – jelentette be Tim Armstrong, a WHO szakértője. ”A legtöbb ember véghez tudja vinni ezt, mert hetente öt nap, naponta 30 perc mérsékelt testmozgást, például sétát követel meg.”

A WHO a testmozgás hiányát is az egészségügyi kockázatok közé sorolja a dohányzás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás mellett, amelyek évente 3,2 millió ember halálához vezetnek.

”Világszerte az összes haláleset negyedik legfontosabb kockázati tényezője a testmozgás hiánya; a világ népességének 31 százaléka nem aktív fizikailag” – állítja Dr. Ala Alwan, a WHO nem fertőző betegségek és mentális egészségügyi részlegének igazgatóhelyettese.

Az ENSZ adatai alapján 2008-ban körülbelül 460 ezer nő halt meg emlőrákban, 610 ezer ember pedig vastagbélrákban. Cazap hangsúlyozta, hogy minden második ember esélyes arra, hogy életében valamilyen daganatos betegségben szenvedjen, és a valószínűség az életkor előrehaladtával nő.

A UICC úgy véli, hogy a testmozgás hiánya már nem csak az iparosodott, hanem a fejlődő országokra is kiterjed, amint ez utóbbi államok lakossága is egyre nagyobb jólétben kezd élni.