Terjed a diabétesz

Természetesen a járványos terjedéssel együtt jár sok egyéb, a diabétesz által kiváltott betegség és fogyatékosság hulláma – szívbetegség és stroke, vakság, amputációk, vesebetegség és idegrendszeri károsodás.

Az orvosok kétféleképpen próbálják visszafordítani a folyamatot. Először is tovább népszerűsítik az egészséges életmódra való átállást, ami megelőzheti a 2. típusú diabétesz kialakulását, vagy legalább segíthet irányítás alatt tartani, amennyiben a betegség már megjelent. A kutatók pedig új gyógyszereket próbálnak kifejleszteni, amelyekkel hatékonyabban kezelhetik diabéteszüket.

„Tulajdonképpen egy egész csomagként kell tekintenünk a diabétesz kezelését” – mondja Ann Albright, az USA Betegségellenőrző és Megelőző Központjának diabétesz osztályának igazgatója. „Minden eszközt ki kell használnunk az eszköztárunkból.”

Sajnos az amerikaiak többsége csak lassan veszi igénybe ezeket az eszközöket, különösen a szükséges életmódbeli változtatásokat annak ellenére, hogy egyre több bizonyíték mutatja ezek rendkívüli hatékonyságát. A 2. típusú diabétesz esetén a szervezet nem termel elegendő inzulin hormont, vagy a sejtek „nem veszik figyelembe” az inzulint, amely ahhoz szükséges, hogy a szervezetünk a vércukorból, azaz a glükózból energiát termelhessen. A mozgáshiány és a túlsúlyosság kulcsszerepet játszanak a 2. típusú diabétesz kialakulásában.#img1#

A 2. típusú diabétesz elleni egyes orvosságok az utóbbi időben a figyelem középpontjába kerültek, miután a kutatások kiderítették, hogy az egyik vezető gyógyszer, az Avandia növeli a szívroham kockázatát. A diabétesz gyógyszerekkel kapcsolatos biztonsági aggályok következtében sok beteg leállt a gyógyszerek szedésével, és más fajta gyógyszer alkalmazását sem kezdte meg. A szakértők attól tartanak, hogy ezek a betegek elveszíthették a diabéteszük feletti irányítást.

Egy a 2. típusú diabétesz elleni másik gyógyszer, a Byetta is nagy izgatottságot okozott. Az injekcióban beadható orvosság nemcsak a vércukorszintet kontrollálja, hanem a fogyásban is segít a diabéteszben szenvedőknek. Ez pedig nagyon fontos, mivel a kutatások kimutatták, hogy még nagyon kis testtömeg leadása is csökkentheti a diabétesz kockázatát. A testtömeg mindössze 5-7 százalékának leadása is segíthet. Sajnos azonban a Byettával kapcsolatban is felmerültek aggályok. Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatala erőteljesebb figyelmeztetést szeretne feltüntetni a gyógyszer csomagolásán, miután a gyógyszer két felhasználója is meghalt, négy pedig kórházba került, valamennyien hasnyálmirigy-gyulladással. Ennek ellenére egyelőre túl korai lenne megállapítani, hogy a gyógyszerrel kapcsolatos problémák túlsúlyban vannak-e annak előnyeivel szemben.

A 2. típusú diabétesz gyógyszerekkel kapcsolatos aggályok még hangsúlyosabbá teszik a betegség megelőzésének szükségességét. Albright szerint az a legbiztosabb, hogy az életmódbeli változások a leghatékonyabbak a diabétesz megelőzésében. Körülbelül napi félóra testmozgással, tehát hetente összesen mintegy 150 perc edzéssel, és alacsony kalóriatartalmú étrenddel bizonyíthatóan megelőzhetjük a diabétesz kialakulását.

Miután valakiben kialakul a diabétesz, a harc a betegség kezelésére és a szövődmények megelőzésére vált át. Rengeteg betegség áll összefüggésben a diabétesszel. A vércukor, a vérnyomás és a koleszterin ellenőrzése lényeges e szövődmények megelőzéséhez. Az egyik új eszköz a vércukor ellenőrzésében a most fejlesztés alatt álló glükózérzékelő, amelyet a bőr alá lehet beültetni. A szenzor a vércukorszintet méri, és az adatokat egy érzékelőhöz továbbítja.