Terhességi hormonnal a szívelégtelenség ellen

Dr. John McMurray kardiológus professzor és a Glasgow Egyetem (Skócia) munkatársai a relaxin 2 szintetikus változatát, a szerelaxint tesztelték. A relaxin az emberi szervezetben igen alacsony mennyiségben van jelen, azonban szintje terhesség során drasztikusan megemelkedik. A terhesség megnövekedett igénybevételt jelent, amihez a szervezet megnövekedett szív-, ér- és veseműködéssel adaptálódik – pontosan ilyen változásokra van szükség heveny szívelégtelenség során. A véráramlás serkentése mellet a relaxin a gyulladásos folyamatokat is mérsékli.

A szív pumpafunkciójának csökkenése (legtöbbször szívinfarktus talaján) szívelégtelenséghez vezet, mely általános gyengeségben és légszomjban nyilvánul meg. Az állapot következménye gyakran halál, ráadásul az elmúlt évtizedekben nem igazán sikerül előrelépni a kezelést illetően. Jelen vizsgálatba 1600, kórházban fekvő, szívelégtelenségben szenvedő beteget vontak be (átlagéletkor 72 év), akik infúzióban naponta 30 mikrogramm szerelaxint, illetve placebót kaptak. A betegeknél gyakran többszörös társbetegség (magas vérnyomás, magas koleszterinszint, szívbetegség, cukorbetegség, korábbi szélütés) állt fenn, ezért a teszt előtti 16 órában a szívelégtelenség tüneteit vízhajtókkal igyekeztek mérsékelni.

A szerelaxin hatására 20 százalékkal javult a légzési készség, ami a tüdővizenyő (a szívelégtelenség egyik jele) megnövekedett ürülését jelenti. Ezen betegeknél 43 százalékkal kevesebb heveny keringési elégtelenségre utaló epizód jelentkezett, ami az intenzív ellátásra szükséges idő rövidülését vonta maga után. A placebo csoporttal összehasonlítva a szerelaxinos betegeknél 37 százalékkal alacsonyabbnak bizonyult a halálozási kockázat is.

Mindazonáltal a szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a vizsgálatokat nagyobb mintaszámon is meg kell ismételni.