Tequila a rák ellen

A poliszacharidok (a szénhidrátok egy formája) osztályába tartozó fruktánok egy speciális mikrokörnyezetet hoznak létre, körülölelve egy hatóanyagot, amely így sérülés nélkül képes átjutni a gyomorsavon és kedvező hatását csak a vastagbélbel fejti ki. Így savérzékeny vegyületekkel is kezelni lehet például a vastagbél fekélyt, az irritabilis vastagbél szindrómát vagy a Crohn betegséget.

Ugyan már most is sok vastagbélre ható gyógyszert gyártanak, de sok közülük el sem jut a bélrendszerig, mivel a gyomor sósava lebontja őket. A tudósok hosszú ideje próbálkoznak egy olyan gyógyszer kifejlesztésével, ami biztonságosan eljut a belekig. Mivel a fruktánokat nem bontja a sósav, ezért ideális vivőanyagai a vastagbél betegségek kezeléséhez használt gyógyszereknek.#img1#

Laboratóriumi körülmények a fruktánok által létrehozott mikrokörnyezetet úgy tesztelték, hogy egy órán keresztül sósavban áztatták őket. Mikor kiemelték és megvizsgálták őket, sértetlennek tűntek. Ha a további laboratóriumi és állatkísérletek jó eredményekkel kecsegtetnek, akkor humán gyógyszerkísérletek is szóba jöhetnek majd a fruktánokkal kapcsolatban.