Tényleg növelik a cukros üdítők a diabétesz kockázatát?

Már napi egy doboz cukros üdítő akár ötödével (22%) is megnövelheti a cukorbetegség rizikóját, összehasonlítva havi egy doboz üdítő elfogyasztásával, állítják európai kutatók.

A brit, német, dán, olasz, spanyol, svéd, francia és holland részvételű nemzetközi kutatás során összesen 350 ezer résztvevő egészségügyi adatait elemezték, és megállapították, hogy akár már napi egy doboz cukros üdítő is ártalmas lehet, de minden további elfogyasztott üdítő tovább növeli a 2-es típusú diabétesz kialakulásának valószínűségét, mondta el Dora Romaguera, az Imperial College London vezető kutatója.

Az új kutatási eredmények összhangban vannak a korábbi amerikai vizsgálatok következtetéseivel, amelyek egyértelmű összefüggést állapítottak meg a cukros üdítőitalok fogyasztása és a magasabb testtömeg, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása között. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakemberei szerint világszerte több mint 310 millióan szenvednek cukorbetegségben.

”Az európai lakosság egyre növekvő cukrosüdítőital-fogyasztását figyelembe véve rendkívül fontos, hogy egyértelmű üzeneteket fogalmazzunk meg az üdítőitalok negatív egészségügyi hatásairól” – jegyezte meg Romaguera. A tanulmány teljes terjedelmében a Diabetologia című szakfolyóirat legutóbbi számában jelent meg.