Tengeri szivacs az emlőrák ellen

Egy tengeri szivacsból kivont kemoterápiás szer átlagosan mintegy 2,5 hónappal növelte az áttétes emlőrákban szenvedő nők túlélését. Az eribulinnal végzett klinikai vizsgálatok eredményét június 6-án mutatták be a Klinikai Onkológia Amerikai Társaságának éves találkozóján Chicagóban.

Dr. Christopher Twelves, a Leeds-i Molekuláris Medicina Intézet professzora, aki a tanulmány egyik szerzője megjegyezte: „Szükség van új terápiás eljárásokra: statisztikailag szignifikáns a javulást látunk a túlélés tekintetében, egy olyan állapotban, melyben jobbulás nagyon ritkán szokott bekövetkezni. Az új szer a sejtosztódást célozza, ami más, mint a korábbi szerek hatásmechanizmusa.”

A vizsgálatban 750 nő vett részt randomizált csoportokban. Az előrehaladott emlőráknak jelenleg nincs standard terápiája, ezért a betegek az orvosuk ajánlása alapján kaptak gyógyszert, átlagosan már négyféle kemoterápiás kúrán mentek keresztül. A kutatók megállapították, hogy az eribulint kapó csoportnál 23 százalékkal nőtt az átlagos túlélés (13 hónap, szemben a más kemoterápiás szert kapó betegek 10,7 hónapjával).

A találkozón több szakember bizakodásának adott hangot, azonban Dr. Massimo Cristofanilli (Fox Chase Rákközpont Philadelphia), a vizsgálat gyenge pontját pontosan abban látja, hogy a nem eribulint kapó csoport tagjait „az orvosuk ajánlása alapján” kezelték, nem egyféle módon. Ráadásul nem mindenki részesült az utóbbi években fejlesztett új gyógyszerekből.