Tengeri szivacs az emlőrák ellen

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Egy tengeri szivacsból kivont kemoterápiás szer átlagosan mintegy 2,5 hónappal növelte az áttétes emlőrákban szenvedő nők túlélését. Az eribulinnal végzett klinikai vizsgálatok eredményét június 6-án mutatták be a Klinikai Onkológia Amerikai Társaságának éves találkozóján Chicagóban.

Dr. Christopher Twelves, a Leeds-i Molekuláris Medicina Intézet professzora, aki a tanulmány egyik szerzője megjegyezte: “Szükség van új terápiás eljárásokra: statisztikailag szignifikáns a javulást látunk a túlélés tekintetében, egy olyan állapotban, melyben jobbulás nagyon ritkán szokott bekövetkezni. Az új szer a sejtosztódást célozza, ami más, mint a korábbi szerek hatásmechanizmusa.”

A vizsgálatban 750 nő vett részt randomizált csoportokban. Az előrehaladott emlőráknak jelenleg nincs standard terápiája, ezért a betegek az orvosuk ajánlása alapján kaptak gyógyszert, átlagosan már négyféle kemoterápiás kúrán mentek keresztül. A kutatók megállapították, hogy az eribulint kapó csoportnál 23 százalékkal nőtt az átlagos túlélés (13 hónap, szemben a más kemoterápiás szert kapó betegek 10,7 hónapjával).

A találkozón több szakember bizakodásának adott hangot, azonban Dr. Massimo Cristofanilli (Fox Chase Rákközpont Philadelphia), a vizsgálat gyenge pontját pontosan abban látja, hogy a nem eribulint kapó csoport tagjait “az orvosuk ajánlása alapján” kezelték, nem egyféle módon. Ráadásul nem mindenki részesült az utóbbi években fejlesztett új gyógyszerekből.