Teával a petefészekrák ellen

Az ausztrál Curtin Egyetem PhD hallgatója, Dada Su 1000 önkéntes részvételével, Kantonban végezte kutatásait: a klinikai esettanulmányban 500 gyógyult petefészek karcinómás, és 500 teljesen egészséges nő vett részt, akiknek egy kérdőívet kellett kitölteniük teafogyasztási szokásaikról.

Az eredmények szerint a kontrollcsoportban lévő egészséges nők körében jóval magasabb volt a rendszeres teafogyasztás aránya (78,8 százalék), mint a petefészekrákos résztvevőknél (51,4 százalék). Ebből arra lehet következtetni, hogy a rendszeres teafogyasztás potenciálisan csökkentheti a petefészekrák előfordulását (legalább a dél-kínai nők esetében). A résztvevők zöld, fekete és oolong teát is fogyasztottak. A kutatás során a tudósok nem vizsgálták meg az összefüggés hátterében álló biológiai mechanizmusokat és a teában található rákellenes hatóanyagokat.

”Nemcsak a rendszeresség a fontos, hanem az is, hogy mennyi teát iszunk és milyen gyakran” – nyilatkozta Andy Lee professzor, a Curtin Közegészségügyi Tanszékének kutatási projektvezetője. ”Tehát ha gyakran és nagy mennyiségben fogyasztjuk a teát, azzal sokkal jobb eredményt lehet elérni a megelőzés szempontjából.” Lee professzor szerint a kutatásból egyértelműen kiderült az is, hogy nem csak a zöld, de a fekete és az oolong tea is hatékony rákellenes szer lehet.

A vizsgálatok szerint a rendszeres zöld, fekete és/vagy oolong tea fogyasztása szoros összefüggésben lehet a petefészekrák kialakulási esélyeinek csökkenésével. Az egyéb tényezők figyelembe vétele után a korrigált esélyarány 0,29 volt.

”Jelenleg csak a rák kialakulási esélyeinek csökkenésére vonatkozóan vannak adataink, de azt is érdemes lenne megvizsgálni, hogy mennyiben segítheti a daganatos betegek túlélését a rendszeres és hosszantartó teafogyasztás” – vélekedett a szakember.

A petefészekrák túlélési aránya meglehetősen alacsony: Ausztráliában jelenleg 43 százalék. Lee professzor szerint mivel a tea nem tartalmaz mérgező anyagokat és fogyasztása semmilyen káros mellékhatással nem jár, ezért a teaivás mindenkinek ajánlott.