Talpmasszázzsal enyhíthetők a rákos betegek tünetei

A Nemzeti Rák Intézet finanszírozásában készült munkáról az Oncology Nursing Forum közölt cikket. Ez volt az első nagy léptékű, randomizált kísérlet a standard rákterápia kiegészítéseképpen alkalmazott reflexológia témakörében. Erről számolt be Gwen Wyatt az Ápolási Szakkollégium professzora. ”Korábban is feltételezték, hogy ez a fajta kezelés nyújt némi komfortérzetet, de eleddig nem dokumentálták az előnyös hatásait. Ez az első lépés annak irányába, hogy egy kiegészítő terápia a fő kezelés részévé váljon” – mondta el Wyatt professzor.

A reflexológia alapja az a feltételezés, hogy a talp bizonyos pontjainak stimulációja javítja az annak megfelelő szervek, mirigyek és más testrészek működését. 385 olyan nő vett részt a kutatásban, akik előrehaladott, áttétes mellrák miatt részesültek kemoterápiában vagy hormonkezelésben. Véletlenszerűen három csoportra osztották őket: néhányukat képzett talpreflexológus kezelte, mások placebo hatású talpmasszázst kaptak, a többiek pedig csak a standard orvosi terápiában részesültek. Wyatt professzor munkatársaival együtt kikérdezte a résztvevőket a tüneteikről a kutatás kezdetén, majd 5, illetve 11 hét elteltével. A reflexológushoz járók között jelentősen csökkent a mellrákosok körében gyakori légszomj. Talán a jobb légzés miatt könnyebben boldogultak a mindennapi feladatokkak, mint amilyen a lépcsőzés, az öltözködés, vagy a bevásárlás.

Wyatt professzort meglepte, hogy a kezelés elsősorban testi funkciókra fejtette ki hatását, és nem a pszichére. ”Nem láttuk a várt változásokat az érzelmek – például a szorongás és depresszió terén. A legjelentősebb fejlődést a testi tünetek terén írhattuk le.”  Nem számítottak arra sem, hogy a placebo talpmasszázs-csoport tagjainak kimerültsége csökkent, főleg, mert a reflexologies kezelés során ez nem jelentkezett.

Wyatt jelenleg azt kutatja, hogy ha a beteg családtagja vagy barátja hajt verge reflexologies módszer hasonló masszázst, az is használ-e, mert ez egyszerűbb és olcsóbb megoldás lenne. A reflexológia nem csökkentette a fájdalmat és a hányingert, de ez lehet amiatt is, hogy igen erőteljes hatású gyógyszereket adnak rájuk. Habár csak nemrég kezdték kutatni a reflexológiát szigorú tudományos alapon, a világ számos táján alkalmazzák évezredek óta. A módszer kínai és egyiptomi eredetű, már a hieroglifákon is ábrázolták.