Sztatinokkal megelőzhető a súlyos szívbetegség

Varda Shalev, az izraeli Tel Aviv Egyetem kutatója munkatársaival együtt vizsgálta a sztatinok hatékonyságát az akut, de nem halálos kardiológiai események megelőzése terén. Az eredmények az American Journal of Cardiology című folyóiratban jelentek meg. 171 535 felnőtt adatait elemezték a 45-75 éves korosztályból, egyikük sem szenvedett szívbetegségben. 1998 és 2009 között sztatint kaptak egy nagy izraeli egészségügyi szervezet jóvoltából.

Az akut kardiovaszkuláris események előfordulása a nyomon követés időszakában 10,22 százalék volt 1000 fő/év-re vetítve. A sztatinok folyamatos szedése jelentősen csökkentette a szívbetegségek kockázatát. A legkitartóbb használók körében 0,58 volt a veszélyességi arány (ők a kutatás időtartamának legalább 80 százalékában alkalmazták a gyógyszert), a legkevésbé szorgalmasakhoz képest (20 százaléknál kevesebb). Amikor leszűkítették a kört azokra, akiket legalább öt évig követtek nyomon, hasonló eredményt találtak.

”Végeredményben a népesség-alapú kutatásunk alátámasztotta a randomizált, kontrollált kísérletek megállapításait, melyek szerint a sztatinok hatékonyak az akut kardiovaszkuláris események elsődleges prevenciójában” – mondták el a szerzők.