Szívünknek is fontos az elegendő alvás

”Elégtelen mennyiségű alvás esetén megnő a vérnyomás és a stresszhormonok szintje, csökken a vércukor tolerancia, és nő a testsúly” – foglalta össze Dr. Alan Gertler, az Alabama Egyetem kardiológusa. ”E tényezők együttesen megnövelhetik a szívkoszorúér-betegség kockázatát.” A szakértő szerint az alvás ideális időtartama hat-nyolc óra éjszakánként.

Az alvásmegvonás, vagyis a napi hat óránál kevesebb alvás, a C-reaktív fehérje szintjének megemelkedéséhez vezethet, ami az artériák endoteliális borításának gyulladását jelezheti, ami megnövelheti az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát – tette hozzá Gertler.

Egy másik gyakori rendellenesség, az alvási apnoé szintén szívpanaszokhoz vezethet. Az alvási apnoéra jellemző ideiglenes légzésleállás csökkenti a vér oxigéntartalmát. Ennek következtében az alvás akadályozódik, és megnő a magas vérnyomás, a szívroham, a szívritmuszavar és a stroke kockázata.

Gertler éppen ezért azt javasolja mindenkinek, aki valamilyen alvászavart tapasztal, hogy beszélje meg panaszait családorvosával.