Szívrohamot okozhat a stresszes munka

A kutatásba 22 000 nőt vontak be a tudósok, akiknek életét 10 éven át követték nyomon. Az átlagosan 57 éves nők részletesen beszámoltak arról, mennyire érzik stresszesnek a munkájukat, valamint hogy mennyire kell keményen dolgozniuk és mennyire érzik úgy, hogy versengeniük kell kollégáikkal. Miután a kutatók figyelembe vettek faji, életkori és jövedelmi faktorokat is, az eredmények összesítéséből megállapították, hogy a stresszes munkahelyen dolgozó nők 38 százalékkal nagyobb eséllyel szenvednek szívbetegségben, vagy alakul ki náluk stroke. A szívinfarktus kockázata emellett 70 százalékkal volt magasabb.

Azok a nők, akik nagyobb felelősségű munkát végeztek, például az egészségügyi szakemberek vagy a tanárok ennél még nagyobb eséllyel szenvedtek valamilyen szívbetegségben. ”A tanulmány azt sugallja, hogy a nagy munkahelyi stressz negatív hatással lehet az egészségre. Vannak ugyanis azonnali és hosszú távú következményei is a keringési rendszerre, ha valaki feszült pszichés állapotban dolgozik, ezért fontos, hogy a nők és az egészségügyi szervezetek nagyobb figyelmet fordítsanak a munkahelyi stressz nőkre gyakorolt hatására” – fűzte hozzá Dr. Michelle Albert, a kutatás vezetője.

A kutatók azonban az ok-okozati összefüggésre még nem derítettek fényt, csupán a fennálló kapcsolatra. A tanulmány a PLoS ONE oldalain jelent meg.