Szívrohamot okozhat a kemény fizikai munka

A vizsgálati adatokból kiderült továbbá, hogy a havi kereset nem befolyásolja a rizikófaktort, bár a rosszabb szociális helyzetben lévő férfiak esetében gyakoribbak az olyan súlyosbító tényezők, mint a túlsúly és a dohányzás.

Dán kutatók jobb és rosszabb szociális helyzetben lévő férfiak egészségi állapotát hasonlították össze. A rosszabb társadalmi helyzetben lévő férfiak 30 százaléka végzett rendszeresen nehéz fizikai munkát, míg a jobb helyzetben lévők esetében csak 3,5 százalék.

Az eredmények szerint a rosszabb szociális helyzetű férfiaknak 14 százalék esélyük van a végzetes ischémiás szívbetegségekre (például szívroham), míg jobb helyzetben lévő társaiknak csak 9 százalék.

Ezekben az esetekben azonban a fizikai állóképesség hiánya és nem a rossz szociális helyzet volt a fő rizikófaktor. A kemény fizikai munkát végző edzetlen férfiak esetében háromszor nagyobb volt a végzetes kimenetelű ischémiás szívbetegség kialakulásának esélye, mint azoknál, akik nem végeztek hasonló munkát. A megterhelő fizikai munka az edzettebb férfiak esetében 40 százalékkal ritkábban okozott végzetes szívbetegséget, mint az edzetlen férfiaknál.

”Ezek a megfigyelések jelzik, hogy férfiak esetében a fizikai edzettség védő hatással rendelkezhet a szív- és érrendszert komolyan igénybe vevő feladatok elvégzésekor” – nyilatkozta Andreas Holtermann, a koppenhágai Bispebjerg Egyetemi Kórház munkatársa.

A kutatás részletes leírása a Journal of Occupational and Environmental Medicine című szaklap novemberi számában olvasható.