Szívrohammal a szívroham ellen?

A Rochester Egyetem Egészségtudományi Központjának (URMC) tudósai mostani kutatásuk során ennek a jelenségnek a mechanizmusát tárták fel. A módszer, vagyis az isémiás prekondíció (IPC), valamilyen módon megóvja a szívszövetet a folyamatos, hosszan tartó érelzáródás által okozott károsodástól.

Patkányok szívén végzett kutatásaik során az URMC tudósai rájöttek, hogy az IPC hatására egy nagyon fontos anyagból, a nitro-linoliec savból (LNO2) az isémiás károsodást szenvedett sejtek jóval többet termelnek.#img1#

„Az LNO2 igen fontos szerepet játszik egy, az IPC által kiváltott folyamatban, ami megóvja a szívet a károsodástól még a valódi szívroham bekövetkezése előtt – nyilatkozta Paul S. Brookes, aneszteziológus, farmakológus és fiziológus professzor – Ez a valójában természetes folyamat IPC nélkül általában túl későn, vagy elégtelenül lép csak működésbe szívroham esetén. Reméljük, hogy a jövőben a veszélyeztetett betegek esetében ezzel a módszerrel megelőzhetjük a szívizom károsodását és a komolyabb problémák kialakulását.”