Szívroham vagy gyomorégés?

Gyomorégéskor a gyomorsav visszafolyik a nyelőcsőbe és irritálja azt. Akinek a kórtörténetében szerepel szívbetegség, mindenképpen forduljon ilyenkor kardiológushoz, javasolja Dr. Ronnie Fass, az Arizonai Egyetem gasztroenterológus professzora. Azonban az ismert szívbetegség nélküli embereknek sem szabad mindig csak vény nélküli savlekötőket bevenniük. Időként orvosi beavatkozásra van szükség annak eldöntésére, szívbetegségről vagy gyomorégésről van-e szó.

Mit tehetünk?

–          Figyeljünk a fájdalom mintázatára. Ha valakinél bizonyos ételek elfogyasztása után jelentkeznek a tünetek, a gyomorégést az étel okozza, azonban keressük fel orvosunkat, ha a fájdalom ezektől az ételektől függetlenül jelentkezik.

–          Figyeljünk a fájdalom jelentkezésének idejére. A gyomorégés jellemzően étkezés után fél-háromnegyed órával jelentkezik. Amennyiben azonban fájdalmas vagy nehezített nyelés, étvágytalanság vagy véres hányás lép fel, nyelőcsőkárosodásra vagy daganatra is gondolni kell.

–          Forduljunk orvoshoz, ha a gyomorégés olyan súlyos, hogy rontja az életminőségünket.

–          Vizsgáltassuk ki magunkat, ha a gyomorégés újonnan jelentkezik. Különösen igaz ez azokra, akiknél a szívbetegség valamely rizikófaktora megtalálható: magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség, családban előfordult szívbetegség, dohányzás.

Feltétlenül keressük fel orvosunkat vagy a sürgősségi osztályt, amennyiben:

–          A fájdalom testmozgást vagy kifáradást követően jelentkezik.

–          Ha a súlyos gyomorégés savkötők bevétele ellenére sem javul.

–          Ha a gyomorégés olyan tünetekkel jár együtt, mint a légszomj vagy a kar fájdalma.

A gyomorégés típusosan néhány óráig tart, attól függően, mit teszünk ellene. „Savkötővel azonnali hatást lehet elérni” – mondta el Fass. „H2-blokkolókkal, mint például a ranitidin, akár fél óra is eltelhet.”