Szívroham előtt kevésbé egészségesek a fiatal nők, mint a férfiak

A Yale Egyetem Orvosi Karának kutatói egy új tanulmány keretében megállapították, hogy a fiatalabb korú nőknek jellemzően rosszabb a mentális és fizikai egészségi szintjük egy szívinfarktust megelőzően.

A fiatal férfiakhoz viszonyítva az 55 év alatti nők körében jóval alacsonyabb a szívinfarktus valószínűsége, azonban ha mégis előfordul a szívroham, a nőkre sokkal jellemzőbb a gyengébb fizikai és mentális funkció, körükben gyakoribbak a mellkasi fájdalmak és általánosabb a rosszabb életminőség” – nyilatkozta Rachel Dreyer, a Yale kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatásban összesen mintegy 3000 nő és férfi vett részt, akiknek életkora 18 és 55 között változott, és a közelmúltban szívinfarktusuk volt. A tanulmány résztvevőinek értékelniük kellett saját életminőségüket és mellkasi fájdalmuk mértékét a szívrohamukat megelőző időszakra vonatkozóan. A felmérésből kiderült, hogy a nők körében gyakoribbak voltak a szívproblémákhoz köthető betegségek, mint például a diabétesz vagy az elhízás.

Az 55 évnél fiatalabb nők körében 40 százalékos volt a cukorbetegek aránya, míg a férfiak között csak 27 százalék volt diabéteszes. A kutatásban résztvevő nők 55 százaléka, míg a férfiak 48 százaléka volt elhízott. A vizsgált nők között 6 százalék volt azoknak az aránya, akiknek volt már korábban stroke-ja, vagy szívelégtelensége, míg a férfiak körében mindössze 3 százalék, és míg a nők közel fele (49%) depresszióval küzdött, a férfiak között ez az arány alig 24 százalék volt, foglalta össze a tanulmány eredményeit Dreyer.A kutatás részleteit az Amerikai Szív Szövetség Baltimore-ban rendezett éves konferenciáján prezentálták.