Szívritmuszavar kólától és méztől

A kardiológus számára régóta megoldatlan problémát jelent egy speciális betegcsoport, a nem tisztázott hátterű szívritmuszavarok köre. A háttérben már felmerült az étrendi szokások hatása, mely feltételezést most újabb részletekkel egészítettek ki.

Dr. Naima Zarqane and Dr. Nadir Saoudi professzor (Grace Hercegnő Kórház, Monaco) a mértéktelen kólafogyasztás okozta káliumhiánynak tulajdonította a szívritmuszavarok egy részét. Az eredmény a szív elektromos aktivitását vizsgáló EKG-n a QT-nek nevezett szakasz megnyúlása volt, mely potenciálisan életveszélyes állapot. A következtetés egy 31 éves hölgy esetén keresztül született meg, akinél az egyéb felmerülő okokat (családi kórtörténet, anyagcserét érintő, vagy hormonális rendellenesség) kizárták. A beteg szervezetében extrém alacsony káliumszintet mértek (2,4 mmol/l, a normális 3,5-5,1 mmol/l helyett), és a QT szakasz ideje is megnyúlt (610 ms, a normális 450 ms helyett). A ”bűnösnek” a beteg 15 éves kora óta tartó kólafogyasztás bizonyult, a kólát elhagyva egy hét leforgása alatt mind a káliumszint, mint a QT hossza normál szintre tért vissza. A szakirodalomban egyéb ilyen jellegű példát is fel lehet lelni, sőt, a kóla a szívizmot közvetlenül is károsítja.

Egy másik poszter, melynek szerzői a török Központi Kórház munkatársai, egy 68 éves apával és 27 éves fiával foglalkozott: mindkettejüknél hasonló, hányásból, és szédülésből álló tünetek jelentkeztek. A kezelőorvosuk, Dr. Ugur Turk EKG segítségével a szívpitvarok és a kamrák szinkronizációjának felbomlását tapasztalta. A történetben mélyebbre ásva kiderült, hogy az elmúlt három nap során reggelire mindketten nagy mennyiségű mézet fogyasztottak, mely a Fekete-tenger térségéből származott. A szóban forgó ”mézmérgezés” a rododenronok virágporából származó speciális toxinnak volt köszönhető. A grajanotoxin a szív nátriumcsatornáihoz kötődve képes kiváltani a ritmuszavart. A tünetek több, mint 24 órán keresztül tartanak, és az enyhe lefolyásútól a súlyosabb fokot is elérhetik. A gyengeség, szédülés, hányinger, hányás, fokozott nyáltermelés mellett akár életveszélyes szívritmuszavar is jelentkezhet.