Szívproblémákhoz vezethet a terhességi magas vérnyomás

”Ezért azt javasoljuk, hogy az ilyen várandósságon átesett asszonyok mihamarabb kezdjenek bele életmódjuk megváltoztatásába, hogy elkerüljék a bajt” – figyelmeztetett Abigail Fraser, a Bristoli Társadalom- és Közösségi Gyógyászati Iskola munkatársa.

A várandósság alatti magas vérnyomás – más néven preeklampszia – 31 százalékkal növeli annak kockázatát, hogy ötvenéves korra problémánk lesz a szívünkkel. Ugyanez az arány a terhességi cukorbetegség esetében 26 százalék.

A Circulation című folyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmány szerzői 3400 olyan nő adatait elemezték ki, akiket az Avon Hosszútávú Gyermek- és Szülőkutatás keretében figyeltek meg még a kilencvenes évek elején. 30 százalékuk küzdött valamilyen terhességi komplikációval, 5 százalékuk kettővel is. A magas vérnyomás és a diabétesz mellett a szakemberek arra is kíváncsiak voltak, hogy a koraszülés, illetve a túl kicsi vagy túl nagy baba hatással volt-e a későbbi szívbetegségek kialakulására.

Közben eltelt 18 év, a kutatásban részt vevő nők átlagosan 48 évesek lettek. A tudósok a Framingham-skála segítségével mérték fel azt, hogy az elkövetkező tíz évben mekkora az esélyük a szívbetegség megjelenésére.

”A várandósság olyan, mint egy stressz-teszt, ami megmutatja, milyen krónikus betegségekre vagyunk hajlamosak” – fogalmazott Marie Frazzitta, a New Yorkban található North Shore Egyetemi Kórház Terhességi Diabétesz Központjának koordinátora. Dr. Tara Narula, a szintén New York-i Lenox Hill Kórház munkatársa ehhez még hozzátette: ha az orvosok előre felhívnák a figyelmet a lehetséges veszélyekre, könnyebbé válna a megelőzés, ezáltal kevesebben hunynának el szív- és érrendszeri megbetegedések következtében.