Szívműtéted volt? Figyelj a vércukrodra!

A szívműtéten átesett betegek közel fele tapasztalhat olyan magas vércukor-szintet, ami már időszakos inzulin-kezelést igényel az operációjuk után, még akkor is, ha sosem volt cukorbetegségük – állítja a University of Michigan Health System egy új tanulmánya.

#jnt1#A kutatók szerint ezeknek a betegeknek egy jelentős része szorulhat gyógyszeres kezelésre még pár napig vagy akár hétig, miután elhagyták a kórházat, ami segít újra normalizálni a vércukor-szintjüket. Úgy találták, hogy az elhízott és az idősebb betegeknek, valamint azoknak a betegeknek, akiknek a vércukorszintje túl magas volt még két nappal a műtétjük után is, valószínűleg szükségük van erre a fajta kezelésre. Bár a tanulmány nem tért ki annak vizsgálatára, hogy ezeknek a betegeknek később lett-e cukorbetegségük, az eredmények magukért beszélnek, amik alapot szolgáltatnak egy új kutatáshoz.

Az új kutatásban operáció előtti betegeket fognak összegyűjteni és vizsgálják majd az operáció előtti illetve a kórházi tartozkódás utáni vércukor-szintjüket is. Az American Diabetes Association’s Scientific vasárnapi san francisco-i ülésén egy U-M csapat prezentálta a felfedezéseit, ami visszamenőleges adatokat tartalmazott 1362 olyan pácienstől, akiknek biztosan szív- és érrendszeri operációjuk volt 2006-ban és 2007-ben.

A vizsgált betegekből 662-nél alakult ki a stressz hatására hyperglycemia vagy magas vércukor-szint a műtét után és 87-nél vércukor gyógyszereket kellett alkalmazni, miután elhagyták a kórházat.A vizsgálódást egy elkötelezett orvoscsoport végezte – ami orvossegédekből és gyakorló ápolókból állt – a Hospital Intensive Insulin program keretein belül, ami a magas vércukorszint vizsgálatáról és kezeléséről szól szív- és érrendszeri betegségekkel műtött betegeken. Vezetőjük Roma Gianchandani endokrinológus volt (M.D.).

A csapat inzulinnal és szájon át bevehető gyógyszerekkel kezelte a pácienseket a kórházi tartózkodás alatt és otthonra is írtak fel nekik gyógyszereket. Ezenkívűl további vércukor-vizsgálatokat is javasoltak a betegeknek az elsődleges kezelőorvosul által. Azonban a magas vércukorszintet nem cukorbeteg, műtét után álló betegekben nem teljesen vizsgálták – tárja fel Sima Saberi (M.D.) endokrinológus, aki előadta a tanulmányt az ADA találkozón.

A stressz által kiváltott hyperglycemia olyankor következik be általában, amikor a test reagál a szíven vagy valamelyik fő véredényen végrehajtott műtétre.A szív- és érrendszerrel foglalkozó sebészek már tudják, hogy a műtét alatti magas vércukor-szint a rosszabb gyógyulás valamint a magasabb fertőzés és halálozás lehetőségét hordozza magában. Ezért a legtöbb szív- és érrendszeri műtét alatt alkalmaznak egy vércukor-szint figyelő berendezést és sok páciensnek adnak inzulin-dózisokat, amíg tart az operáció.

Az új tanulmány azt is megfigyelte, hogy mi történik a műtét után és hogy milyen tényezők játszhatnak szerepet egy esetleges vércukor terápiában. A tény, hogy egy ember, akinek ilyen kezelésre volt szüksége – akár kórházban, akár otthon kezelték -, két nappal a műtét után átlagos vércukor-szint eredményeket produkált, magáért beszél. Az olyan betegeknél, akiknek a glükóz szintjük ezen a ponton még mindig túl magasak voltak, 2,5-ször nagyobb volt a valószínűsége, hogy a kórház elhagyása után is még további gyógyszeres kezelést igényelnek.

Azok a betegek nevezhetők túlsúlyosnak, akiknek a testtömeg-indexe (BMI) 35 fölött van. A túlsúlyos és az idősebb betegeknél sokkal valószínűbb, hogy fejleszteni kell az SIH-t. De ezek a tényezők még így sem olyan riasztóak, mint a magas glükóz szint a műtét utáni második napon. Saberi még azt is elmondja, hogy a túlsúlyos betegeknél, akik a túlsúlyuk nagyrészét főleg a derekukon „cipelik” (valószínűleg metabolikus szindrómában szenvedve) sokkal nagyobb mind a szív- és érrendszeri megbetegedések, mind pedig a diabétesz lehetősége.