Szívinfarktust okozhat a szintetikus fű

Dr. Colin Kane, a Dallasi Gyermek-egészségügyi Központ kardiológusa nagyon meglepőnek találta, mikor múlt ősszel, mindössze három hét leforgása alatt három 16 éves fiút hoztak be a kórházba, akik mellkasi fájdalmakra panaszkodtak. A mellkasi fájdalom, és különösen a szívinfarktus meglehetősen szokatlan a tizenévesek körében, ezért az orvosok eleinte valamiféle vírusfertőzésre gyanakodtak, de az EKG-vizsgálatok a szív elektromos aktivitása alapján egyértelműen kimutatták, hogy a háromból két fiúnak valóban szívrohama volt.
A harmadik fiú esetében a kórházi megfigyelés ideje alatt a mellkasi fájdalmak tovább fokozódtak, és a későbbi tesztek alapján bebizonyosodott, hogy neki is szívinfarktusa volt. Mindhárom fiú arról számolt be, hogy a szívrohamot megelőzően marihuánát, illetve a marihuána K2 nevű szintetikus formáját fogyasztották, mondta Dr. Kane.

”Valójában nagyon nehéz lenne egyértelműen bizonyítani, hogy a szóban forgó esetekben a K2 okozta a szívinfarktust” – nyilatkozta Dr. Anthony Scalzo, a St. Louis-i Egyetem toxikológusa, és a Missouri Mérgezési Központ igazgatója. A háromból csak egy fiún végeztek vizeletvizsgálatot, és az is negatívnak bizonyult, ami egyáltalán nem meglepő, ugyanis a K2 felezési ideje nagyon rövid a szervezetben, magyarázta Dr. Scalzo. A fiatalok kokainra és metamfetaminra végzett drogtesztje is negatív lett, de Dr. Scalzo szerint egyáltalán nem zárható ki, hogy a fiúk egyéb illegális drogot, vagy szteroidot használtak, amit nem akarnak bevallani.

2010 eleje óta csak az Egyesült Államokban kétezer olyan esetet rögzítettek a sürgősségi osztályokon, amelyekért a K2 volt a felelős. Ez az adat hihetetlenül magas a 2009-es évhez képest, ekkor ugyanis csupán egy tucat hasonló eset történt – írja a HealthDay. A fiatalok többnyire túlpörgött szívverésre, szorongásra és hallucinációkra panaszkodva kerültek be a kórházba. A súlyos mellékhatások ellenére azonban a szer használata szinte minden amerikai államban legális, bár egyre több helyen sürgetik a betiltását.

A eset részletes leírása és az orvosi vizsgálatok eredményeit a Pediatrics című gyermekgyógyászati szakfolyóirat decemberi számában publikálják.