Szívbetegséget okoz a tévénézés

A kutatók remélik, hogy felfedezésük hatására a szülők korlátozni fogják gyermekeiknek a képernyő előtt töltött idejét. A kanadai Queens’s Egyetem dolgozói 2527 fiatalt vontak be a felmérésbe, akik átlagéletkora 6-19 év között volt. A szívbetegség kockázatát olyan tényezők alapján számolták ki, mint az életkor, derékbőség, vérnyomás, koleszterinszint, és az olyan egészségtelen, passzív időtöltések mennyisége, mint a tévénézés.

Minél több időt töltött egy gyerek a képernyő előtt, annál vastagabbnak mutatkozott a dereka és magasabbnak a koleszterinszintje, amely számos betegség, például szívkoszorúér-rendellenesség, stroke, diabétesz és emésztési zavarok okozója lehet.

A kutatás vezetője, Valeria Carson így nyilatkozott: ”Egyrészt fontos nagyobb fizikai aktivitásra ösztönözni a gyerekeket, másrészt arra is oda kell figyelni, mivel töltik a pihenésre szánt időt. Mindenképpen korlátozni kell a tévé előtt töltött órák számát.”

Régóta tudjuk, hogy a sok mozgás csökkenti a szívbetegség kockázatát, ha azonban ez nincs meg, a veszély nem feltétlenül nő. Többféle inaktív tevékenység létezik, és nem mindegyik káros. ”Még ha sokat mozog is egy gyerek, ez csak egy rövid időt vesz el a napjából, és nem mindegy, mivel tölti a többi időt” – vélekedett a szakember. A BMC Public Health című lapban megjelent tanulmány szerint ugyanis a tévénézés nemcsak passzív időtöltés, gyakran jár együtt nassolással, ami szintén nagyon rosszat tesz az egészségnek.