Szívbetegség az ókorban is

A kutatók CT készülékkel vizsgáltak meg 52 múmiát, és úgy tapasztalták, hogy az atherosclerosis, vagyis a vérlemezkék összesűrűsödése az erekben, gyakran előfordult a középkorú és idősebb egyiptomiak körében is. ”Megdöbbentett bennünket, milyen sok esetet találtunk.” – nyilatkozta a Kaliforniai Egyetem kutatója, Dr. Gregory S. Thomas. ”Azt gondoltuk, az atherosclerosis a modern kor betegsége, pedig már 3 500 évvel ezelőtt is létezett.”

A kutatási eredményeket kedden mutatták be a Nemzetközi Szív- és Érrendszeri Konferencián Amszterdamban. Elmondták, hogy a vizsgált 52 tetemből 44-en lehetett a betegség nyomait felfedezni, míg az előjelének számító érelmeszesedés a múmiák felénél volt kimutatható. Áldozatai között volt a Thebesben élő Ahmose-Meryet-Amon hercegnő is. A nő minden bizonnyal sok zöldséget, gyümölcsöt, és kevés húst fogyasztott, ahogy a betegség megelőzéseként ajánlott rozs és búza is gyakran szerepelhetett az étlapján – a kockázati tényezőnek számító dohányt pedig hírből sem ismerte.

Figyelembe véve az ókori egyiptomiak viszonylag egészséges életmódját, Thomas és kutatótársa, a Kairói Egyetemen dolgozó Dr. Adem Allam három lehetséges okot tudott megemlíteni a szívbetegségek magas előfordulási arányára vonatkozóan. Valószínű, fontos a genetikai hajlam, de felmerül az a gyanú is, hogy az országban megtalálható sok élősködő terjesztett bizonyos gyulladásokat, amelyek megtámadták a szervezetet. Az is előfordulhat azonban, hogy vannak a szívbetegségnek eddig ismeretlen tényezői is. Az azonban valószínű, hogy a hercegnő az átlagembereknél gyakrabban fogyasztott húst, vajat és sajtot, az ételeket pedig sóban tartósították, amely bizonyítottan szívbetegséget okoz.