Szívbetegek figyelem: Nem jelent előnyt az omega-3 zsírsav!

„Az OMEGA vizsgálat nem talált jelentős különbséget a szívroham, a stroke, a hirtelen szívhalál vagy bármilyen okból bekövetkező halál előfordulásának arányaiban az optimális egészségügyi ellátás mellett omega-3 zsírsavakat szedő, illetve nem szedő emberek között” – olvasható a tanulmányban. A tényeket az Amerikai Kardiológusok Társaságának szombat óta a floridai Orlandóban zajló 58. éves kongresszusán leplezték le.

A jelen vizsgálat szembehelyezkedik a korábbi kutatásokkal, amelyek azt állították, hogy az omega-3 kivonatok meghosszabbíthatják a szívrohamon átesett betegek életét. A szerzők azonban megjegyezték, hogy az előző vizsgálatokat még akkor végezték, amikor a szívbetegségek kezelése még nem volt olyan fejlett, mint manapság.

„A vizsgálatunk során nem tapasztaltunk jótékony hatást. A már optimális orvosi kezelésben részesülő betegeknél a kardiológiai események előfordulása nagyon alacsony és ezt az omega-3 nem csökkenti tovább” – mondta el Jochen Senges, a Heidelbergi Egyetem Ludwigshafeni Kardiológiai Központjának professzora.

A vizsgálatban 3827 beteg vett részt, akiket 104 német kórházban, szívcentrumban vagy egyetemi oktatókórházban kezeltek. A szívroham után 3-14 nappal a betegeknek véletlenszerűen írtak elő egyéves, tisztított omega-3 zsírsavakkal történő kezelést, illetve placebót. „Nem lenne korrekt azt mondani, hogy az omega-3 zsírsavak nem hatásosak, azonban az optimális orvosi kezelés mellett nem észleltük további előnyös hatásukat.” – tette hozzá Senges.