Szívbarát gyümölcslékoktél

Francia kutatók laboratóriumi körülmények között sertésartérián tesztelték a keveréket, és kimutatták, hogy az artéria falának ellazulását váltja ki. Azt még nem tudják, hogy a gyümölcslevek javítják-e a vérerek egészségét, de az eredmények azokat a korábbi bizonyítékokat támasztják alá, melyek szerint a gyümölcsök és zöldségek csökkentik a szívbetegség kockázatát.

A kutatók a gyümölcsökben és bogyótermésekben lévő polifenolt vizsgálták. Kiderült, hogy ebből a szempontból a legaktívabb gyümölcsök a feketeribizli, a feketeáfonya, a fekete berkenye, az áfonya, a vörösáfonya és a szőlő.

Tracy Parker, a Brit Szív Társaság dietetikusa így kommentálta az eredményeket: ”Ez a friss kutatás is azt támasztja alá, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása a szívbetegség kockázatának csökkentésével is jót tesz az egészségünknek. Azt azonban még mindig nem tudjuk, pontosan miért, illetve hogy bizonyos zöldségek és gyümölcsök jobbak-e a többinél. Azt azonban pontosan tudjuk, hogy minden embernek kiegyensúlyozott étrendjében sokféle zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztania, a gyümölcslevek fogyasztásával pedig ez ízletesen és egyszerűen megvalósítható. Ne feledjük ugyanakkor, hogy a gyümölcslé kevesebb rostot és több cukrot tartalmaz, mint az eredeti gyümölcs, ezért a napi öt zöldség-gyümölcs fogyasztásból csak egynek számíthat.

A kutatás eredményei a Food and Function folyóiratban olvashatók.