Szív körül lerakódott zsír kockázata

A szív körül a mellkasban rejlő úgynevezett perikardiális zsír rendellenes plakklerakódást vált ki a szívkoszorúér falán, amely érelmeszesedést kiváltva szívrohamhoz vezethet.

A Radiology augusztus 16-i számában megjelent tanulmányban Dr. David Bluemke, az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet klinikai radiológusa azt írta, hogy a szív körül vannak olyan speciális területek, ahol a rejtett zsír elősegíti a szívkoszorúérbetegség kialakulását még azokban az emberekben is, akik nem tapasztalnak tüneteket. Ez az a mellkasi zsír, amit nem lehet látni, amikor valakire ránézünk, de a perikardiális zsírt a túlsúllyal és az elhízással hozzák összefüggésbe.

A kutatók 89 női és 94 férfi önkéntest vizsgáltak, akik bár többségükben túlsúlyosak voltak, az általános népességet képviselték. MR-vizsgálattal ellenőrizték a plakkot a szívkoszorúér falán, amit összevetettek a szív zsírjának térfogatát mutató CT eredményekkel.

Az eredmények alapján a kutatók azt állítják, hogy a mellkasi fájdalmat tapasztaló, magas kockázatú páciensek esetében, akik valamilyen ismert szívkoszorúér kockázati tényezővel rendelkeznek, például elhízottak, hagyományos angiográfiát vagy fejlett diagnosztikai eljárásokat kell végezni. Bár korábban az MR-vizsgálat számított a szabványos vizsgálatnak a zsír eloszlásának és az elhízás veszélyeinek tanulmányozásában, a drága eljárásra nincs szükség a kardiológiai kockázat tipikus szűrésekor.

Bluemke elmondta, hogy a népesség kétharmada túlsúlyos vagy elhízott, és ki van téve a szívkoszorúér betegség és a plakklerakódás kockázatának. A mostani kutatás azt mutatja, hogy be kell számolni az orvosoknak a CT vizsgálat során látható zsír mennyiségéről a beteg mellkasában, ami kívülről nem látható, és amit korábban figyelmen kívül hagytak.