Számítógépes szimulációval elemzik a rizikófaktort

A lipoproteinek afféle teherszállító hajók a vérünkben, melyek lipideket (zsírokat) szállítanak – mint pl. a koleszterin és a triglicerid – a szövetekhez. Ezek méretükben és összetételükben igen különbözőek lehetnek. A különböző lipoproteinek mennyiségében bekövetkező abnormális változásokat tekintik az érelmeszesedés és a keringési betegségek legfőbb kockázati tényezőjének. A kockázatnak kitett betegek szűrésére általában az LDL (‘rossz’), és a HDL (‘jó’) koleszterin szintjét ellenőrzik. Az LDL-koleszterin csökkentése az egyik legfőbb betegségmegelőző stratégia. Egyre több bizonyíték van arra, hogy a lipoprotein-profil részletesebb kiértékelése megbízhatóbb előrejelzést adna, de ez elég költségigényes megoldás.

Katrin Hübner és munkatársai ezért elhatározták, hogy kidolgoznak egy matematikai modellt, mely segítségével számítógépes számításokat végezhetnének, mely figyelembe venné az összes lipoproteint. A modell segítségével lehetővé válna a lipoprotein-profil és a mögötte rejlő biokémiai folyamatok közti kapcsolat feltárása. A számításokat a klinikailag mért liporptein-profilokkal vetették össze egészséges és beteg személyek esetében. A kutatók kimutatták, hogy a részletesebb lipoprotein-profil felfedheti az eltéréseket, melyek az LDL és HDL koleszterinszint mérésével esetleg rejtve maradnak.

Az étrendre és genetikai variációkra vonatkozó független információkkal együtt ez növeli a lehetőségét a betegközpontú diagnosztikának.