Stroke után – Antidepresszánsokkal gyorsabb a felépülés

A kutatók szerint a gyógyszerek az új idegsejtek növekedését is serkentik az agyban, és védik a stroke által károsított többi sejtet. A depresszió megelőzése révén pedig nagyobb fizikai aktivitásra is ösztönzi a betegeket.

Az Edinburgh-i Egyetem kutatásában 52 olyan korábbi tanulmányt elemeztek, amelyek a szelektív szerotonin újrafelvétel-gátló gyógyszerekkel foglalkoztak.

Gillian Mead professzor elmondta, hogy az antidepresszánsokat már évek óta használják sikerrel a depresszió kezelésében, most azonban az is kiderült, hogy olyan hatásokat is gyakorolnak az agyra, melyek segíthetnek az agyérgörcs okozta fizikai következményekből való felépülésben is. A kutatók egyelőre nem tudják pontosan, hogyan segítik elő az antidepresszánsok ezt a felépülést, de azt feltételezik, hogy ezek a gyógyszerek serkentik az új idegsejtek növekedését az agyban, vagy védelmet nyújtanak a stroke által károsított sejteknek. Ráadásul az antidepresszánsok a depresszió megelőzése révén nagyobb fizikai aktivitásra is ösztönzik a betegeket, ami közismerten jót tesz a lábadozásnak.

A szakértők ugyanakkor azt is hozzátették, hogy nagyobb szabású klinikai kísérleteket kell végezni annak alátámasztására, hogy az antidepresszánsok valóban elősegítik a stroke túlélők felépülését, illetve annak megállapítására, hogyan és milyen mértékben fejtenek ki ilyen hatást ezek a gyógyszerek.