Stroke-ra hajlamosít az A-típusú személyiség

A stressz és a szívbetegség összefüggését már korábban kimutatták, a Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry online kiadásában megjelent friss kutatás azonban a stressz és a stroke kockázatának kapcsolatát vizsgálta. A madridi Hospital Clinico Universitario San Carlos kutatói 150 agyérgörcsön átesett beteg stroke kockázati tényezőit (köztük a stressz-szintet) hasonlították össze 300 egészséges személyével. A stressz-szintet standardizált eszközök segítségével mérték, amelyek a jelentős életeseményeket, a szorongást, a depressziót, az általános közérzetet és a személyiségtípust értékelték. Az alanyok koffein-, alkohol- és energiaital fogyasztásukról, valamint a dohányzásról és munkavállalói státuszukról is nyilatkoztak.

Dr. Jose Antonio Egido és munkatársai arról számoltak be, hogy valamilyen stresszes életesemény megélése az elmúlt évben megnégyszerezte, az A-típusú személyiség pedig megkétszerezte a stroke kockázatát. A dohányzás, illetve a korábbi dohányzás szintén duplájára növelte az agyérgörcs valószínűségét.

A kutatás eredményei azért különösen érdekesek, mert feltárják a stressz, az A-típusú személyiség és a stroke kockázata közötti összefüggést. A stressz megnövelheti a vérnyomást, a magas vérnyomás pedig a stroke egyik fő kockázati tényezőjének számít. Az is logikus, hogy ha valaki állandóan stresszes, dohányozhat, alkoholt fogyaszthat, egészségtelen étrenden élhet és keveset mozoghat, ami még tovább rontja a helyzetet.

A stressz-szint csökkentése érdekében tett lépések segíthetnek e kockázatok visszaszorításában. A testmozgás és a meditáció hatékony módszerei a stressz kordában tartásának. Az is lényeges, hogy azonosítsuk a stressz kiváltó tényezőit, és mindent megtegyünk ezek elkerülése érdekében. Emellett nagyon fontos, hogy kordában tartsuk a vérnyomásunkat, egészségesen étkezzünk és fizikailag aktívak maradjunk az életünkben jelen lévő stressztől függetlenül. Mindezekkel együttesen csökkenteni lehet az agyérgörcs kialakulásának kockázatát.