Sportosan a szívbetegségek ellen

A szív- és érrendszeri megbetegedések jelenleg vezető halálozási oknak számítanak Magyarországon, minden 2. hazai haláleset ezen okra vezethető vissza. A súlyos és gyakran halálos kimenetelű végkifejlet legbiztosabb megelőzési, illetve kezelési módja a leggyakoribb rizikófaktorok, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint megfelelő kezelése (lenne).

A magasvérnyomás betegség Magyarországon a felnőtt lakosság közel 20 százalékát érinti. Gyakran néma gyilkosnak is nevezik, hiszen hosszú ideig tünetmentes lehet, ellenben elhanyagolása a későbbiekben akár szívinfarktushoz, szív- és veseelégtelenséghez, valamint agyi keringési károsodáshoz vezethet.

A magas koleszterinszint eleinte szintén nem jár tünetekkel, következtében viszont nő az erekben a koleszterin (vérzsír) lerakódás, ezáltal szűkül az ér keresztmetszete, zavar lép fel a szervezet vérellátásában és megnő a szívinfarktus vagy például az érszűkület vagy az potenciazavar kockázata.

Mindkét betegség kezelése összetett feladat, az életmódváltás mellett a gyógyszeres terápia és az orvosi utasítások szigorú betartása is egyaránt fontos. Megfelelő kezelés – azaz a vérnyomás és a koleszterin-szint kívánatos értékre történő mérséklése – mellett bizonyítottan csökken az esélye egy olyan súlyos következménynek, mint az agyvérzés vagy a szívinfarktus.

A Magyar Kardiológusok Társasága, a Semmelweis Egyetem együttműködésében és a Teva támogatásával életre hívott Érte Vagy! Életmód Program célja, hogy tudatosítsa, mindenki felelős saját egészségéért, nem csak a szívünk van értünk, hanem mi is érte!  A mozgás, az egészséges életmód, valamint a terápiakövetés fontosságát azokban, akiknél már kialakult valamilyen szív- és érrendszeri betegség.

Mivel a sport az egyik legjobb orvosság (azaz a rendszeres testmozgás bizonyítottan jó hatással van a kardiovaszkuláris megbetegedésekre), ezért a program indításaként 2012. február 14.-én egy barátságos gálamérkőzés keretében szállt vízbe az Semmelweis Egyetem férfi vízilabda csapata, hogy megmérkőzzön a tagjai között 3 olimpiai bajnokot és 4 válogatott játékost felsorakoztató Teva-Vasas férfi vízilabda csapatával, hogy így hívja fel a figyelmet a sport betegségmegelőző illetve gyógyító szerepére.

A szervezők nagyon bíznak benne, hogy a kampánnyal sikerült a prevención alapuló egészségtudatos viselkedésre ösztönözni a leginkább veszélyeztetetteket, hiszen ők azok, akiknél a legnagyobb az esélye annak, hogy valamilyen kardiovaszkuláris ok miatt idő előtt távozzanak közülünk.