Sportoljon intenzíven! A testedzés jó hatással van a szívre

A tanulmányt egy kineziológus doktorandusz, Mark Rakobowchuk vezette, a cikk online jelent meg az American Journal of Physiology. Regulatory, Integrative & Comparative Physiology című folyóiratban.

Az eredmények alátámasztják azt az elképzelést, hogy rövid ideig tartó, magas intenzitású gyakorlatokat érdemes végezni, és ugyanolyan hatást tulajdonítanak neki, mint a hagyományos, hosszantartó, de közepes erősségű testmozgásnak. „Ahogy öregszünk, az artériák merevebbé válnak, elvesztik tágulási képességüket, emiatt alakul ki a magas vérnyomás és a keringési betegségek.” – állítja Maureen MacDonald, akadémiai tanácsadó, a Kineziológiai Osztály docense.

A tanulmányban összehasonlítottak két csoportot. Az egyik csoport tagjai hetente három nap 30 másodperces sprintfutásokat hajtottak végre, míg a másik csoport heti ötször kerékpározott közepes sebességgel, alkalmanként 40-60 percig. Azt találták, hogy a hat héten át tartó intenzív sprintfutások ugyanolyan hatással voltak az erek állapotára és működésére, mint a hagyományos, hosszabb ideig tartó testedzés-formák.

„Egyre több szakmai szervezet ajánlja ezt a fajta edzést olyan betegségek rehabilitációja során, mint a krónikus obstruktív tüdőbetegség, a perifériás artéria-betegség, és a keringési betegségek. A kutatásunk bizonyítékot szolgáltat arra, hogy ez a fajta edzés ugyanolyan hatásos, mint a hagyományos.” – mondja MacDonald. „Nem lenne meglepő, ha még több rehabilitációs program venné át ezt a módszert, főleg, mert ezt a betegek is jobban szeretik.”

Továbbá ez a kutatás kimutatta azt is, hogy azokra is kedvező hatással van, akik nehezen illesztik be a testedzést a mindennapjaikba, feltéve, hogy hajlandóak rövid ideig keményen dolgozni.