Spárgával a cukorbetegség ellen

A kutatók kimutatták, hogy az egyre népszerűbb zöldség kontrollálja a vércukorszintet, és serkenti a glükóz felszívódását segítő hormon, az inzulin termelődését. A Nagy-Britanniában az utóbbi néhány évben egyre gyakrabban vásárolt spárga különleges íze mellett a fokozódó diabétesz ”járvány” elleni küzdelemben is fontos szerepet játszhat. A 2-es típusú diabétesz előfordulása, amely az összes diabéteszes eset 90 százalékát teszi ki, a Diabetes UK szervezet becslései szerint 2030-ra megduplázódhat. A betegség kezelés nélkül a szívroham, a vakság és az amputálás kockázatát is megnöveli, ha azonban idejében diagnosztizálják, megfelelő étrenddel és gyógyszeres kezeléssel jól kontrollálható.

A régebben időskori diabéteszként is ismert 2-es típusú cukorbetegség korábban főként a középkorúakat és az idősebbeket sújtotta, napjainkban azonban egyre több tizen- és huszonéves is küzd a betegséggel. Kockázatát a zsíros ételek fogyasztása és az egészségtelen életmód jelentős mértékben növeli.

A British Journal of Nutrition szakfolyóiratban megjelent kutatásuk során a pakisztáni Karacsi Egyetem kutatói kísérleti patkányokban inzulinhiányos és magas vércukorszinttel járó diabéteszes állapotot váltottak ki mesterségesen. Ezután az állatok felét spárgakivonattal, a másik felét pedig a közismert diabéteszgyógyszerrel, glibenclamiddal kezelték. Az első csoportot 28 napig mindennap kis illetve nagy dózisú spárgakivonattal kezelték.

A kísérleti időszak végén vérvizsgálattal ellenőrizték az értékeket, és kimutatták, hogy a kis dózisú spárgakivonat csökkentette a vércukorszintet, de nem javította az inzulintermelést. A nagy dózisú spárgakivonat viszont már jelentősen serkentette a hasnyálmirigy inzulintermelését.