Sosem késő a fogyásra

A Harvard Egyetem munkatársainak vizsgálata 18 995 hallgatóra terjedt ki, akik egészségügyi állapotát 18 éves koruktól kezdve mintegy fél évszázadon keresztül követték nyomon. Régóta ismert, hogy a középkorúaknál fennálló súlyfelesleg növeli a halálozást, azonban eddig jóval kevesebb adat állt rendelkezésre a fiatalkori túlsúly egészségügyi vonzatait illetően. I-Min Lee és munkatársai megállapították, hogy a kockázatnövekedés ebben az esetben is fennáll, azonban azt mérsékelni lehet, amennyiben az ember a későbbi élet során leadja a felesleges kilókat.

Egy korábbi tanulmány a harvardi hallgatók 1916 és 1950 között végzett rutinszerű egészségügyi vizsgálataira alapozott, mely magába foglalta a testtömeg és a magasság mérését, életmódbeli szokásokat, és egészségügyi adatokat. A második felmérésre átlagosan 46 évvel később került sor. Ennek eredményeiből kiindulva az Archives of Internal Medicine legutóbbi számában bemutatott vizsgálat 56 évvel későbbi eredményeket elemezett ki, kiterjesztve a halotti bizonyítványokra.

A kiindulási csoport 11 százaléka halt meg szívbetegség következtében, és mind a fiatalkori, mind a középkori túlsúly életkilátásokat rontó tényezőnek bizonyult. Elhízott fiatal férfiaknál a normál súlyos egyénekhez képest a szívbetegség kétszeres kockázatával kell számolni, míg a későbbi életkorban a túlsúly mértékétől függően 25-60 százalék a járulékos rizikó. Azonban az elemzés szerint az extra kockázatot mérsékelni lehet, amennyiben a szóban forgó egyén megszabadul a súlyfeleslegtől, és eléri a középkornak megfelelő normál testtömeget.