Sokan nem tudják, hogy a sugárterápia nem gyógyítja az áttétes tüdőrákot

A szóban forgó palliatív sugárkezelés bár javíthatja a betegek életminőségét, nem képes meggyógyítani a tüdőrákot.

A kutatók összesen 400, 21 év feletti gyógyíthatatlan és palliatív sugárterápiára előjegyzett tüdőrákos betegtől gyűjtöttek adatokat. A diagnózis felállítását követő négy hónapban kitöltött kérdőívek tanúsága szerint a betegek nagy része hitt abban, hogy a kezelés segítheti a gyógyulásukat. A szakértői vizsgálatok szerint a páciensek 78 százaléka hitte, hogy a palliatív besugárzás ”biztosan” illetve ”valószínűleg” segít majd, hogy tovább éljenek és 67 százalékuk gondolta, hogy a kezelés ”biztosan” illetve ”valószínűleg” enyhíti a daganattal összefüggő tüneteket. A betegek 64 százaléka ugyanakkor nem volt tisztában vele, hogy a palliatív sugárterápia nem képes meggyógyítani a tüdőrákot.

”Bár a kutatási adatok szerint a legtöbb tüdőrákos beteg optimistán vélekedik a sugárterápia életminőséget érintő hatásának tekintetében, sokan azt hiszik, hogy a palliatív besugárzás meggyógyíthatja őket, miközben ez nem lehetséges” – nyilatkozta Dr. Aileen Chen, a kutatás vezetője és a Dana-Farber Daganatos Betegségek Központjának onkológusa. ”Hogy a végzetes betegségben szenvedő betegek felelős döntéseket tudjanak hozni a sugárkezelésekkel kapcsolatban, a kezelőorvosoknak pontosan tájékoztatniuk kell őket a sugárterápia céljairól és korlátairól. Bár a palliatív sugárterápia hatékonyan enyhíti a tüdőrák tüneteit, túlzott alkalmazása csökkentheti a betegek életminőségét és jelentős áldozatokat követelhet a családoktól mind idő, mind pénz tekintetében.”

Az áttétes tüdőrákban szenvedő betegek közül kevesen élik csak meg a diagnózist követő egy évet és mindössze öt százalékuknak van esélye az ötéves túlélésre.

A kutatók vizsgálati eredményeikről az Amerikai Sugárterápiás és Onkológiai Szövetség éves konferenciáján számoltak be részletesen.