Sokan még mindig nem tudják, hogy védekezzenek bőrrák ellen

„A felmérés szerint bár többször figyelmeztettük az UV fény veszélyeiről és a védekezés fontosságáról az embereket, sokan most sem tudták a helyes válaszokat az igaz/hamis állításoknál ezzel a témával kapcsolatban” mondta Dr. Zoe D. Draelos bőrgyógyász, a Durham-i Duke Orvosi Egyetem adjunktusa egy sajtóközleményben.

A felmérés alapján a több mint 7000 megkérdezettnek körülbelül egyharmada tudta, hogy sem az ultraibolya A, sem az ultraibolya B sugárzás nem egészséges bőrnek.

„Egyszerűen arról van szó, hogy az UV-expozíció valamennyi formája, legyen az akár természetes napfény vagy mesterséges fényforrás – ami, a szoláriumokban található-, nem biztonságos, és az első számú megelőzendő kockázati tényező a bőrrák esetében” – magyarázza Draelos.

A rossz válaszokat adók mintegy fele  úgy vélte, hogy ha szereznek egy alap barna színt a szoláriumban, egészséges módon óvhatják meg bőrüket.

„Az alap barnaság nem védi meg a bőrt, és mivel a barnulás károsítja a bőrt, egy alap szín is többet árt, mint használ. Az egyetlen mód a leégés elkerülésére a naptej, védőruha viselése és árnyékban kell maradni” – cáfol Draelos.

A válaszadók több mint fele (63 százalék) tudta, hogy nem biztonságosabb egy beltéri szolárium segítségével barnulni, amelynek UV sugárzás-kibocsátását összefüggésbe hozták a rákkal. De csak minden ötödik ember válaszolt helyesen arra, hogy a naptejnél a 30-as fényvédő faktor (SPF) nem nyújt kétszer akkora védelmet, mint az SPF 15-ös.

„Függetlenül attól, hogy milyen SPF-t használunk, hiba lenne azt feltételezni, hogy a napolaj viselése megvéd az UVB káros hatásaitól” – mondta Draelos. „Egy fényvédő krém sem nyújthat 100 százalékos UVB védelmet, de egy magasabb SPF nagyobb védelmet nyújt UVB sugarak ellen, mint egy alacsony. A fontos arra emlékezni, hogy a fényvédőkrémet rendszeresen újra fel kell kenni és érdemes vinni egy kisebb felszerelést, amely magában foglalja kalapot, napszemüveget és védőruhát is. Fontos, hogy találjunk egy árnyékos helyet is.”