Sok középiskolás heti 30 órát tölt a képernyő előtt

A kutatók megvizsgálták a televíziózási, videozási, számítógép-használati és internetezési szokásokat, majd elemezték a környezet szociális faktorainak erre vonatkozó hatásait.

„A fiúk, és azok, akiknek a szülei alacsonyabb iskolázottságúak, nagyobb valószínűséggel tartoznak abba a csoportba, akik sokat ülnek a képernyők előtt” – mondta el Tracie A. Barnett, a tanulmány fő szerzője. „Ezek a tinédzserek jobban ki vannak téve az elhízás kockázatának.”

1293 hetedikes tanulót vizsgáltak Montreal 10 középiskolájában. A gyerekek öt éven át évi négy kérdőívet töltöttek ki arról, hogy átlagosan hány órát töltenek a televízió, a video, a számítógép és az Internet előtt. A környezetet körzetekre osztották, és vizsgálták a körzeteken belüli iskolázottsági és jövedelmi szintet.

A tanulmány eredménye:

  • A fiúk 52%-a, a lányok 26%-a 42 óránál többet tölt a képernyők előtt hetente;
  • A fiúk 52%-a, a lányok 39%-a hetente több mint 23 órát nézi a televíziót vagy a videót;
  • A fiúk 24%-a, a lányok 7%-a csaknem 30 órán át használja a számítógépet vagy az Internetet hetente.

A szocio-gazdasági szempontból a társadalom alsó egyharmadában élő lányok nagyobb valószínűséggel tartoznak azok közé, akik sok időt töltenek a tévé előtt, csaknem ötször annyit, mint a magasabb osztályokba tartozó társaik.

A hasonló körülmények közt élő fiúk két-háromszor annyi időt töltenek a képernyő előtt, mint a magasabb iskolázottságú szülőkkel élő társaik.

Egy részletesebb elemzés kimutatta, hogy ezek az összefüggések hangsúlyosabbak a televíziózás és a videózás esetében, mint a számítógép- és Internethasználatot illetően.

„A kutatóknak fel kell tárniuk, hogy a szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok – különösen a lányok – miért néznek többet televíziót.” – javasolta Barnett. „Eközben elérhetővé kellene tenni számukra más biztonságos és vonzó szabadidős tevékenységeket.