Sok kávét kell inni a prosztatarák ellen?

A vizsgálat azonban nem bizonyítja, hogy a kávé közvetlenül véd a prosztataráktól, valamint arra sincs bizonyíték, hogy csökkenti a betegség miatti halálozás veszélyét. A seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársai csak a kávéval kapcsolatban mutatták ki az összefüggést, amely a teára nem érvényes – bár a szakértők elmondása alapján ez a megfigyelés korlátainak is betudható lehet. „A mintában voltak rendszeres teafogyasztók is, de a mennyiségbeli eltérés náluk legfeljebb napi egy csésze volt” – nyilatkozták a kutatók a Cancer Causes & Control című szakfolyóirat internetes kiadásának hasábjain.

A vizsgálatban több mint 1000 prosztatarák-túlélő vett részt. Mindannyian 35 és 74 év közöttiek voltak, amikor először diagnosztizálták náluk a betegséget, 2002 és 2005 között. Kérdőív segítségével nyilatkoztak táplálkozási és folyadékfogyasztási szokásaikról a prosztatarák megállapítása előtti két évre vonatkozóan.

A szakértők összehasonlították ezt a későbbi kórtörténettel, legalább öt évig figyelve a pácienseket. Összesen 630-an nyilatkoztak a kávéfogyasztásukról, akiknek 61 százaléka legalább napi egy csészével ivott, 12 százaléka pedig minimum néggyel. A nyolcéves mediánú követési időszakban 38-an haltak meg prosztatarákban. Mivel ez viszonylag alacsony szám, a kutatók szerint nehéz megállapítani, hogy a kávéfogyasztás miként befolyásolta.

Egy prosztatarák-szakértő szerint óvatosan kell kezelni a friss eredményt. „Érdekes tanulmányról van szó, mely megerősíti az összefüggést a kávéfogyasztás és a prosztatarák lefolyása között. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a vizsgálatból nem lehet általános következtetést levonni, tehát azt, hogy a kávé kevésbé agresszívabb rákot eredményez” – mondta Dr. Matthew Galsky, a New York-i Mount Sinai Kórház professzora.