Sok fiatalt fenyeget a bőrrák

”Fel kellene ismerni, hogy az UV sugárzás – mindegy, hogy a Napból származik, vagy egy gépből – veszélyes, különösen a fiatalokra, ezért mindenképpen vissza kellene venniük barnulási igényeikből” -fogalmazta meg intelmeit Dr. Marcus Plescia, az Amerikai Betegségmegelőzési és -ellenőrzési Központ (CDC) rákmegelőzési részlegének igazgatója. ”Aggódunk a szoláriumok terjedése miatt, igazi világjárvány törhet ki, ha nem vigyázunk. Ráadásul a rák sokszor csak 10-15 évvel később jelentkezik.” A kutatás eredményeit a Morbidity and Mortality Weekly Report közölte le.

A CDC kutatói munkájuk során felfedezték, hogy a 18-29 éves fiatalok fele legalább egyszer leégett a napon a megelőző nyáron, annak ellenére, hogy több fogyott a napvédő kozmetikumokból, többen vonultak vissza az árnyékba vagy viseltek könnyű ruházatot megelőzés céljából. A fehér bőrűek 66 százaléka járt pórul. Egy másik jelentésből kiderült, hogy a szoláriumokat leginkább a 18-25 év közötti fehér nők látogatják, sok közülük évente akár 28 alkalommal is. 6 százalék legalább egyszer feküdt a gépbe a barnább bőr reményében. A szalonokba járó nők 58, a férfiak 40 százaléka 10-nél is többször vette igénybe a mesterséges sugarak segítségét.

”Tudomásul kellene venniük, hogy ez milyen kockázatokkal jár” – jegyezte meg Plescia. A 35 év alattiak esetében a szoláriumhasználat 75 százalékkal növeli a melanóma kockázatát. A tényt, hogy a fehér bőrű nők kockázata nagyobb, mint a férfiaké, magyarázhatja az, hogy gyakrabban élnek ezzel az eszközzel. Az Amerikai Élelmiszer-és Gyógyszerügyi Minisztérium (FDA) fontolgatja, hogy kötelezővé teszik a bőrrákról szóló, figyelemfelhívó feliratok elhelyezését a szoláriumágyakra, betiltásukban azonban Plescia nem hisz.

Dr. Daniel Siegel, az Amerikai Bőrgyógyász Akadémia elnöke szerint a számadatok senkit sem értek váratlanul. ”Nem lepődtem meg azon, mennyien barnulnak mesterséges módszerrel. Ez pont olyan, mint a dohányzás és más káros szenvedély. A fiatalok azt hiszik, halhatatlanok. Ez egy újabb sor a rossz szokások listáján, amin változtatni kell. Óvakodni kellene a rákkeltő ultraibolya sugaraktól.”

”A melanomás betegek száma ijesztő mértékben növekszik” – tette hozzá Siegel. Ha a kockázati rátáját nézzük, a 40 évvel ezelőtti 1:1000-ről 1:50-re változott. A kockázat csökkentésének érdekében a CDC a következőket javasolja: 10.00 és 14.00 óra között jobb az árnyékban tartózkodni. A napfénynek kitett testrészeket fedje ruházat, az arcot árnyékolja széles karimájú kalap. A napszemüveg lencséje legyen minél nagyobb, szűrje az UVA és UVB sugarakat is. A napvédő krém faktorszáma haladja meg a 15-t. A szolárium használatától érdemesebb tartózkodni.