Sok embernek téves elképzelései vannak a rák okairól

Lakóhelytől függetlenül az emberek könnyebben elfogadják, hogy a környezeti tényezők, mint pl. a légszennyezettség okozzák a rákot, mint azt, hogy olyan dolgok miatt következik be, amit ők maguk is szabályozhatna, mint pl. a túlsúly. Ezt állítja a tanulmány, melyet a genfi központú Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) adott ki. A környezeti faktorok igazából igen csekély hatást gyakorolnak a betegség kialakulására. Nem úgy, mint a jól ismert, szabályozható személyes viselkedési tényezők, mint a túlsúly, vagy az alkoholfogyasztás.

A felmérés során 29 ország 29 925 lakóját kérdezték ki az elmúlt év során. Ez volt az első nemzetközi tanulmány a rák kockázati tényezőinek érzékeléséről. Az eredmények szerint a gazdagabb országok lakói gondolták a legkevésbé, hogy az alkoholfogyasztás növeli a rák kockázatát. Ebben a csoportban az emberek 42 %-a mondta azt, hogy az alkohol nem növeli a kockázatot. A közepes jövedelmű országokban ez az arány csak 26 %, a szegényebb országokban pedig 15 %.

A gazdag országokban a stresszt (57 %), és a légszennyezést (78 %) tették inkább felelőssé a rákért, mint az alkoholt. A stressz valójában nem tartozik a rákkeltők közé, a légszennyezés pedig csak kismértékben veszélyes az alkoholhoz képest. A felmérés kimutatta, hogy az alacsony és közepes jövedelmű országokban az emberek sokkal pesszimistábbak a kezelésekkel és a gyógyulással kapcsolatban. A legszegényebb országokban az emberek 48 %-a véli úgy, hogy nem sok mindent tehetnek a betegség megállapítása után. A közepesen gazdag országokban 39 % érez hasonlóan, a leggazdagabb vidékeken azonban mindössze 17 % ennyire borúlátó.

„Most már a világ minden pontjáról áll rendelkezésre adat, melyet beilleszthetnek a felvilágosító kampányokba, mellyel akár életeket is menthetnek.” – mondta Dr. David Hill, az UICC leendő elnöke. Hill elmondta, hogy a UICC arra használja majd fel az adatokat, hogy pontosabb ismeretanyagot biztosítson a rákkal kapcsolatban. Így szeretnék minél hatékonyabbá tenni a betegség elleni küzdelmet.