Sok cukor, több cukorbeteg

A PLoS One legutóbbi számában megjelent kutatásból az derült ki, hogy még az elhízás tényezőjének kizárása esetén is fennáll az összefüggés a táplálékban lévő cukor mennyisége és a diabétesz előfordulása között az egyes országokban.

”A régi mondás, mely szerint ’a kalória az kalória’, valószínűleg túlságosan naiv” – véli a kutatás vezetője, Dr. Sanjay Basu, a Stanford Egyetem munkatársa. ”Bizonyos fajta kalóriák az anyagcsere szempontjából károsabbak a többinél, és a cukor eredetű kalória különösen erős olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek aggasztó hosszú távú metabolikus hatásokkal járhatnak. Kutatásunk eredményei arra is utalnak, hogy nem egyedül az elhízás lehet felelős a cukorbetegség kialakulásáért.”

Már korábbi kutatások is kimutatták, hogy nem kizárólag az elhízás áll a 2-es típusú diabétesz kialakulásában, néhány vizsgálatból pedig az is kiderült, hogy a túlzott cukorfogyasztás, különösen a feldolgozott élelmiszerekben fellelhető cukrok is hozzájárulhatnak a rendellenességhez.

Basu és munkatársai az ENSZ Élelmiszer és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatainak elemzésével vizsgálták 175 ország elérhető tápanyagkészletét. A diabéteszre vonatkozó nemzetközi adatokhoz a Nemzetközi Diabétesz Szövetség révén jutottak hozzá. Az elhízás és egyéb tényezők statisztikai módszerekkel történő kizárása után eredményeik azt mutatták, hogy a cukor étrendi hozzáférhetősége összefügg a cukorbetegséggel. A diabétesz előfordulása 1 százalékkal nőtt a népesség körében minden egy főre jutó 150 cukorkalóriánként. Ráadásul ez a növekedés függetlennek bizonyult az elhízástól, a testmozgástól és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához hozzájáruló egyéb tényezőktől. Amikor azonban a kutatók a nem cukor eredetű kalóriák egy főre eső 150 pontos emelkedését vették számításba, a cukorbetegség előfordulásának csupán 0,1 százalékos növekedését mutatták ki.

Basu szerint a cukor különféle módokon, például az inzulin-rezisztencia és a gyulladás fokozásával járulhat hozzá közvetlenül a cukorbetegség kialakulásához. Fontos hangsúlyozni ugyanakkor azt is, hogy a kutatás nem bizonyította a cukorfogyasztás és a diabétesz ok-okozati kapcsolatát, csupán összefüggést tárt fel a kettő között.