Sebfertőzés után vérrögösödés?

A fokozott kockázat még a vérhígítókat szedő betegek esetén is jelen van. A véralvadási egyensúly szabályozása egy jól meghatározott folyamat, az alulműködés vérzésekhez vezet, míg a túlzott alvadás az érpályán belül vérrögök megjelenéséhez vezet, így zárva el az érintett szerv (például tüdő, végtagok) vérellátását biztosító ereket. Dr. Susan Gearhart és a Johns Hopkins Egyetem munkatársai vastagbélműtéteket követő sebfertőzés és a vérrögösödés kapcsolatát taglalták.

A vizsgálatban 615 beteg vett részt, ebből 25 esetben (4 százalék) alakult ki valamilyen vérrögösödési (tromboembóliás) szövődmény. Körükben 14 esetben (56 százalék) volt jelen sebfertőzés, szemben a véralvadási problémákat nem mutató betegek 28,5 százalékával (168 sebfertőzés). A statisztikai elemzés kimutatta, hogy a sebfertőzés mintegy négyszeresére növeli az alsó végtag vénáiban kialakuló vérrög kockázatát, mely akár halálos tüdőembóliához is vezethet (a rög leszakadva a kiindulási helyétől a vérpályában a tüdő verőereiben akad meg, ami reflexszerű szívleálláshoz vezet).

A fokozott trombózishajlammal rendelkezők általában vérhígítókat kapnak, azonban jelen vizsgálat rávilágít, hogy nem elég hatékony a megelőzés célzása.