Saját őssejtekkel rendelkezik a daganat

Tudományos körökben régóta nagy vita övezi a daganatos őssejtek létezését, azonban most három új, egereken végzett tanulmány eredményei bizonyítékokat szolgáltattak a témában. Az őssejtek biztosítják a szervezet egészséges sejtjeinek fenntartását. Egyesek szerint a daganatos szövetnek szintén szüksége van ilyen elemekre, melyek ráadásul megmagyarázhatják a kemoterápiás szerekkel szembeni ellenállókészséget.

Luis Parada professzor és a Texasi Egyetem munkatársai genetikailag módosított egerek esetén tanulmányozták egy agresszív agydaganat, a glioblasztóma kialakulását. A Nature augusztusi számában bemutatott vizsgálat során az állatokba egy mesterséges gént is bejuttattak, mely csak az őssejtekben fejtett ki aktivitást, ebben az esetben viszont zöld színű, fluoreszcens fény képződött. A kialakult glioblasztómában jelen volt egy sejtcsoport, mely zölden világított: ezek az elemek az őssejtekre jellemző sajátságokat mutatták, szemben a zölden nem világító, hagyományos tumorsejtekkel.

A második, szintén a Nature oldalain közölt tanulmány a bőr laphámrákjára koncentrált. A Brüsszeli Szabad Egyetem munkatársai egérkísérleteik során a daganatban szintén azonosítottak egy őssejtes tulajdonságokkal jellemző halmazt. Az Utrechti Egyetem munkatársai, akik eredményeikről a Science hasábjain számoltak be, hasonló megállapításokat tettek vastagbélrák esetén.

Mindazonáltal a szakértők elismerik, hogy az állatkísérletek eredményei gyakran eltérnek attól, mint ami emberi szervezetben van jelen. Azonban amennyiben ebben az esetben a feltételezések megerősítést nyernek, érdemes lenne olyan gyógyszereket fejleszteni, melyek közvetlenül a daganatos őssejteket céloznák.