Rövidzárlatot okoznak az energiaitalok

”Nem gondolom, hogy egy-két doboz energiaital elfogyasztása negatívan befolyásolná az emberek többségének egészségi állapotát, azonban bizonyos emberek különösen érzékenyek lehetnek a magas koffeintartalmú energiaitalok élettani hatásaira” – jegyezte meg Dr. C. Michael White, a Connecticuti Egyetem gyógyszerész professzora, a tanulmány szerzője.

Az energiaitalokkal kapcsolatban az egyik legfőbb kockázat, hogy a koffein mellett számos más stimulánst, például cukrot vagy gyógynövényeket is tartalmaznak, melyek együttesen problémákat okozhatnak, figyelmeztettek az egészségügyi szakértők. Az energiaitalok márkaképviselői rendszerint azzal védekeznek, hogy az energiaitalok nem tartalmaznak több koffeint, mint a kávé, csak éppen arról feledkeznek meg, hogy rendszerint az emberek egy-egy esetben sokkal nagyobb mennyiségben fogyasztanak energiaitalt, mint kávét.

Dr. White tanulmányában összesen hét korábbi kutatás eredményeit hasonlították össze, melyekben 93 résztvevő QT intervallumát mérték meg, miután energiaitalokat ittak. A QT intervallum az elektrokardiogram (EKG) egyik jellemzője, amely azt mutatja, hogy a szív elektromosan hogyan állítja magát alaphelyzetbe két szívverés között.

Egy hosszabb intervallum megnövelheti egy ”rövidzárlat” kockázatát a szívben, ami akár teljes szívleállást és halált is okozhat. A kutatás során kiderült, hogy az energiaital hatására a QT intervallumok meghosszabbodtak, magyarázta Dr. Ian Riddock, a kaliforniai Travis Légitámaszpont David Grant Egészségügyi Központjának preventív kardiológusa, a tanulmány társszerzője.

A kutatás eredményeit az Amerikai Szív szövetség (AHA) New Orleans-i konferenciáján mutatták be.