Rosszabbak a melanómás férfiak túlélési esélyei

A mostani kutatás során a tudósok 26 000, 15 és 39 év közötti fehér amerikai adatait vizsgálták meg, akiket mind 1989 és 2009 között diagnosztizáltak az agresszív bőrrák-típussal, és akiknek állapotát átlagosan hét és fél évig követték figyelemmel.

A megfigyelési időszakban összesen 1600 melanómás páciens hunyt el. Bár a férfiak csak a melanómás betegek 40 százalékát tették ki, a halálesetek 63 százalékában mégis ők voltak az áldozatok. Miután más tényezőket is figyelembe vettek, a tudósok végül arra a következtetésre jutottak, hogy a férfiaknak összességében 55 százalékkal nagyobb az esélyük rá, hogy belehalnak a melanómába, mint a nőknek. ”További közegészségügyi intézkedések szükségesek, hogy a fiatal férfiak figyelmét felhívhassuk a melanóma veszélyeire” – nyilatkozta Dr. Christina Gamba, a Stanford Egyetem Egészségügyi Központjának munkatársa.

”Ezek a nyugtalanító kutatási eredmények is nyilvánvalóvá tették a korai felismerést elősegítő intervenciós stratégiák fontosságát, valamint azt, hogy további kutatások szükségesek a nemek közti különbözőségek biológiai hátterének feltárásához.” Az Egyesült Államok területén (és Magyarországon is) a tinédzserek és fiatalok körében a melanóma a harmadik leggyakoribb rákos megbetegedés. A kutatás részletes leírása a JAMA Dermatology című orvosi szaklapban olvasható.