Rosszabb prognózis elhízott vagy cukorbeteg embereknél

Peter T. Campbell, az Amerikai Rák Társaság (ACS) kutatójának a Journal of Clinical Oncology szaklap online kiadásában megjelent tanulmánya a testtömeg-index (BMI) és a 2-es típusú cukorbetegség hatását vizsgálta a vastagbéldaganat túlélési arányára. Az eredmények azt mutatták, hogy mindkét tényező befolyásolja azt, hogy a beteg túléli-e a vastagbélrákot. Ráadásul a vizsgálatok arra is rávilágítottak, hogy a bármilyen eredetű halálozás, beleértve a szívbetegség okozta mortalitást is, magasabb azon személyek esetében, akik elhízottak vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek.

A tanulmány háttérinformációi szerint az Egyesült Államokban több mint 1 millió ember él, aki túlélte a diagnosztizált vastagbéldaganatot. Az elmúlt két évtizedben csökkent a vastagbélrák okozta halálozás aránya. Magyarországon évente körülbelül 8-9000 új esetet fedeznek fel.

Dr. Jeffrey Meyerhardt, a tanulmányt kísérő vezércikk szerzője azt írta, az üzenet lényege, hogy elkerüljük az elhízást és a 2-es típusú diabéteszt, mert ezek nyilvánvalóan negatív egészségügyi hatásokkal járnak. Nem tudjuk biztosan, hogy a fogyás vagy a több testmozgás segít-e, az azonban biztos, hogy ezáltal megpróbálhatunk megelőzni más betegségeket, például a szív-érrendszeri megbetegedéseket.

Az első kutatásban 2303 személyt vizsgáltak 1992-től 2007-ig. Az alanyokban ezen időszakban vastagbéldaganatot mutattak ki. Az utánkövetés 2008 decemberéig tartott. A kutatás alatt 851 vastagbéldaganatban szenvedő személy halt meg. Közülük 380 a daganat, 153 pedig szívbetegség következtében vesztette életét, míg a többi 318 beteg egyéb okokból halt meg. A bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata 30 százalékkal magasabb volt azokban, akik a kutatás elején elhízottak voltak, mint a normál testsúlyú személyekben. A vastagbéldaganat okozta halálozás kockázata 35 százalékkal volt magasabb, a szívbetegség okozta halálozás kockázata pedig 68 százalékkal volt magasabb az elhízott személyek esetében.

A második kutatás során 2278 áttétet nem adott vastagbél- vagy végbéldaganatban szenvedő személyt vizsgáltak 1992 és 2007 között. A kutatás alatt 842 beteg halt meg, közülük 377-en vastagbéldaganatban, 152-en pedig szívbetegségben. Az eredmények szerint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők esetében 53 százalékkal volt magasabb a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata, és 29 százalékkal volt magasabb a vastagbélrák okozta halálozás kockázata, mint azokban, akik nem szenvedtek 2-es típusú diabéteszben.