Rooibos teával csökkenthető a vércukorszint

Az aspalathin, amely a rooibos (Aspalathus linearis) antioxidáns hatású anyaga, a kutatás eredményei szerint képes csökkenteni a vér glükóztartalmát. Ugyanebben a teában található másik kulcsfontosságú vegyülettel kombinálva olyan kivonatot hoztak létre a kutatók, amellyel patkányokon már a jelenleg forgalomban lévő vércukorszint-csökkentő gyógyszerekhez hasonló hatást tudtak elérni. ”Kutatásunk megerősítette, hogy a rooibos összetevői hasznosnak bizonyulnak a cukorbetegség elleni küzdelemben. Úgy gondoljuk, hogy a rooibos egy egységes antidiabetikus szer kidolgozásának az alapját adhatja” – mondta a tanulmány szerzője, Dr. Johan Louw, az MRC munkatársa.

Az eredmények Dr. Louw szerint mindenekelőtt Dél-Afrikában lehetnek fontosak, mivel ott a lakosság nagy része főként gyógynövényeket használ. A tanulmány a Journal of Phytomedicine oldalain jelent meg.