Robotok a rákgyógyászatban

„A sebészeti robotok 1999-es bevezetése óta ezek a műtéti eszközök több száz szív- és érrendszeri, urológiai és nőgyógyászati műtét elvégzésénél segédkeztek – írják a kutatók – Az ezekkel az eszközökkel végzett műtétek során kevesebb komplikáció adódott, és a páciensek is hamarabb gyógyultak fel, mint a hagyományos sebészeti beavatkozásoknál.”

Szakértők szerint a sebészeti robotok alkalmazása a fej- és nyakdaganatok esetében csökkenti a komplikációk kialakulásának esélyeit és elősegíti a betegek gyógyulását, mind nyílt, mint transzorális (szájon keresztül végzett) beavatkozások esetén.

Dr. Bridget A. Boudreaux és kollegái összesen 36 szájüregi, torok és gégedaganatos páciens esetében vizsgálták a sebészeti robotok hatékonyságát. A betegek közül 29 páciens esetében sikerült maradéktalanul eltávolítani a rákos sejteket. Egy műtét átlagosan 99 percig tartott, a kórházi tartózkodás pedig 2,9 nap volt.

„A sebészeti robotok rengeteg előnnyel rendelkeznek a hagyományos endoszkópos módszerrel szemben: a robot segítségével háromdimenziós képet kaphatunk a műtéti területről, kizárhatjuk a kézremegés kockázatát, és nagyobb szabadsággal mozoghatunk” – írják a kutatók.

„A mostani kutatási eredmények is bizonyítják, hogy a sebészeti robotok a fej- és nyaktáji daganatos betegségek műtéti kezelésében is jelentős szerepet játszhatnak: megkönnyíthetik az orvosok munkáját, és elősegíthetik a betegek mielőbbi gyógyulását.”