Reuma-gyógyszerrel a melanóma ellen

A bőr pigmentsejtjeiből kialakuló melanóma egyike a legagresszívabb daganattípusoknak, mely a statisztikák szerint egyre gyakrabban fordul elő: csak az Egyesült Királyságban évente mintegy 10 ezer melanómát diagnosztizálnak. Jelenleg a korai stádiumban való felismerés és az operáció az egyetlen sikeres gyógyító módszer, azonban Nagy-Britanniában évente 2 ezren vesztik életüket ezen betegség következtében.

A Kelet-Angliai Egyetem és a Bostoni Gyermekkórház munkatársai több ezer különböző vegyületet teszteltek, melyből számos képes volt gátolni kísérletes körülmények között a pigmensejtek szaporodását ebihalakban. Ezután egérkísérletes modellben a vizsgált anyagok közül a leflunomid nevű szer gátolta a daganat növekedését. Ráadásul a leflunomid kombinálva a PLX4720 nevű klinikai vizsgálat alatt lévő szerrel még hatásosabbnak bizonyult – szinte teljesen gátat szabott a daganat növekedésének.

A vizsgálat következő fázisában a leflunomidot – melyet jelenleg a reumatoid artritisz kezelésében alkalmaznak – klinikai körülmények között terveznek tanulmányozni. Amennyiben ez sikerrel jár, a szer a rutinszerű használatba gyorsabban, akár öt év alatt bekerülhet.

A vizsgálatot végző Dr. Grant Wheeler és Dr. Matt Tomlinson igen optimista. ”Mivel a melanóma kezelése nem megoldott, ezért minden új megközelítésnek létalapja van” – vélik. Véleményük szerint az ebihallal, illetve a zebrahallal végzett kísérleti modell egy új eszközt ad a kutatók kezébe, melynek segítségével tanulmányozni lehet a pigmentsejteket, mely illetve az azokban zajló korai genetikai változásokat, melyek a daganat kialakulásához vezetnek.