Répával a prosztatarák ellen

A kutatók felfedezték, hogy a retinolsav nevű A-vitamin származék csökkenti a daganat átterjedésének képességét a környező szövetekre. A-vitamint az olyan élelmiszerek tartalmaznak a legnagyobb mennyiségben, mint a sárgarépa, az édesburgonya vagy a zöld leveles zöldségek.

Maitland professzor elmondta, hogy ha a daganatot sikerül a prosztatára korlátozni, sokkal könnyebben kezelhető a hagyományos módszerekkel. ”Ez inkább megelőzés, mint orvosság, de segít megakadályozni a daganat továbbterjedését” – magyarázta a szakértő.

”Felfedeztük, hogy a rosszindulatú prosztatarák-őssejtekben bizonyos iker gének kikapcsolódnak. Amikor retinolsavval visszakapcsoljuk ezeket, a daganat kevésbé agresszívvá válik. Már évek óta tudtuk, hogy a férfiak vérmintáiban az alacsony A-vitamin szint összefüggésben áll a prosztatarákkal, de eddig nem ismertük a háttérben lévő mechanizmust. Ez az izgalmas új fejlemény egy étrendi elemet hoz összefüggésbe a prosztatarák-őssejtekkel” – tette hozzá Maitland professzor.

Az Egyesült Királyságban évente mintegy 40 000 férfit diagnosztizálnak prosztatarákkal, akik közül körülbelül 10 000 beteg belehal a kórba. Magyarországon évente körülbelül 2400 új esetet fedeznek fel, és 1300-1400 halálesetért felelős a betegség.