Répával a mellrák ellen

Sandra Fernandez és munkatársai ennek a savnak a szerepére mutattak rá vizsgálataik során. A retinoid-sav hozzákapcsolódik a béta receptorhoz (RAR-B), és ennek eredményeként elnyomja a tumort. A RAR-B-szint emelkedése a tumorban összefüggésbe hozható a rák kifejlődésével, a csökkenése pedig a bizonyos klinikai beavatkozásokra történő pozitív reagálással.

Ahhoz, hogy beazonosítsák azokat a specifikus feltételeket, amelyek között a retinoid-sav megakadályozza, sőt vissza is fordítja a káros daganatok kifejlődését a mellben, Fernandez kidolgozott egy tenyészet-modellt, amely a rák négy különböző stádiumát mutatja be: a normális emberi mell sejtjeit, a némiképp már átváltozott sejteket, az invazív sejteket és a daganatos sejteket. ”Megfigyeltük, hogy az RAR-B gén a rák két korai fázisában aktív volt, de a másik kettőben nem” – számolt be tapasztalatairól Fernandez.

A fentiekből levonható a következtetést, hogy a retinoid-sav csak a mellrák korai fázisában képes megállítani a tumort, a túl előrehaladott állapotban már nem segít a betegen.